14 april 2023: Kennisevent: Verduurzaming in Transport en de Financieringsmogelijkheden

Terugblik:

Verduurzaming in transport staat voor veel bedrijven hoog op de agenda. Op 6 oktober 2022 zijn we al bij Van Berkel Logistics in Veghel met elkaar in gesprek gegaan over de mogelijkheden voor verduurzaming in transport en mogelijke oplossingsrichtingen in tijden van netwerkcongestie. Hieruit bleek hoe het thema verduurzaming speelt bij de bedrijven, maar ook hoe complex de uitdaging is. Niet alleen qua mogelijkheden, maar ook qua kosten.

Tijdens deze ontbijtsessie op 14 april werden we bij van Kessel in Milheeze door specialisten geïnformeerd hoe verduurzaming breed aangepakt kan worden en wat de financieringsmogelijkheden zijn. En er was ruim tijd om vragen te stellen en hier met elkaar over in gesprek te gaan.

Na de inloop met koffie en lekkere broodjes, opende Nicolien Hendrickx – Programma manager van Vijfsterren Logistiek het programma met een korte uitleg van de doelstellingen en komende events van Vijfsterren Logistiek. En natuurlijk met een dankwoord voor de gastvrijheid naar de host van deze ochtend.

Tom Gisbers – Sales Manager bij Van Kessel nam het stokje over van Nicolien. Tom vertelde in vogelvlucht de geschiedenis van dit ruim 100 jaar oude bedrijf. Zeker de afgelopen 10 jaar is de ontwikkeling van nieuwe brandstoffen enorm versneld. Naast de fossiele brandstoffen komen er steeds meer schonere alternatieven op de markt, zoals HVO, TRAXX, waterstof en elektrisch rijden. En ook de tankstations moeten hier op aangepast worden, er is sinds 2021 een waterstoftankstation in Nieuwegein en er volgen er nog meer. Zo is het bedrijf dus zelf ook in transitie.

Van Kessel kijkt graag samen met de klanten hoe zij op een verantwoorde wijze de overstap kunnen maken van fossiele naar nieuwe brandstoffen.

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met:
Tom Gisbers via t.gisbers@vankesselolie.nl of 06-11045819

Niels Prins – Consultant bij Buck Consultants International (BCI) informeerde ons over het beleid en wat Carbon Footprinting in de praktijk betekent. En dan vooral wat er gebeurt in de energietransitie en welke impact dit heeft op de logistiek, op Europees en politiek niveau.
Het is belangrijk om zichtbaarheid in de keten te creëren, want alles in de supply chain heeft een bepaalde uitstoot. Hoe dit te doen, wat er gerapporteerd moet worden en met welk dashboard zijn vragen die bij veel bedrijven spelen. Het advies is om ergens te beginnen en dit stapje-voor-stapje uit te breiden. Want hoewel bv. de nieuwe CSRD-wetgeving in eerste instantie voor grote bedrijven geldt, krijgen ook kleinere bedrijven hier (indirect) mee te maken.

BCI kan jou helpen met een analyse van de Carbon Footprint van jouw bedrijf en met subsidies voor verduurzaming.

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met:
Niels Prins via niels.prins@bciglobal.com of 06-15550112

Perry Wens – Accountmanager Energietransitie van Van Kessel ging in op de ontwikkelingen van energiedragers en hoe zij gebruik maken van financieringen die beschikbaar zijn. 2 initiatieven waar Van Kessel mee bezig is, zijn elektrisch rijden en waterstof. Voor elektrisch rijden kunnen zij de laadinfra leveren, helpen bij de aanvraag van de CEF-subsidie en kijken ze ook naar de combinatie met HBE’s, waarvan zij het registratieproces bij de NEa kunnen verzorgen.
Op het gebied van waterstof is de ambitie om oa. het netwerk van waterstoftankstations uit te bouwen, Nieuwegein is operationeel sinds 2021, in 2023 opent er een in Dordrecht en start de bouw in Oude-Tonge. En en staan nog meer projecten op stapel.

Voor waterstof wordt er momenteel een subsidieregeling uitgewerkt door IenW, deze wordt begin 2024 verwacht.
Van Kessel is op zoek naar partijen die verder willen met waterstof, zij hebben de locaties en kennis en willen samen met bedrijven de komende maanden gaan verdiepen en gezamenlijk intekenen op deze subsidie in 2024.

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met:
Perry Wens via p.wens@vankesselolie.nl

Marianne Postmus en Tom Hellevoort – beide productontwikkelaar geïntegreerde energiesystemen bij KiesZon, gingen deze ochtend in op de impact van netcongestie op de logistieke sector en keken naar oplossingen die vraag en aanbod van energie in balans kunnen brengen en duurzame stroom optimaal benutten. Voor KiesZon sluit dit thema goed aan bij waar zij mee bezig zijn. De opdracht voor de logistieke sector in Nederland is duidelijk: de CO2 uitstoot reduceren met 55% ten opzichte van 1990. En dus staat verduurzaming, zoals elektrificatie van het wagenpark of duurzame energieopwekking, hoog op de agenda bij veel bedrijven. Dit brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan beperkte beschikbaarheid van elektriciteit als gevolg van netcongestie. Je moet tegenwoordig een flexibel en slim energiesysteem hebben en het is goed om op tijd goed in kaart brengen hoeveel energie je nodig hebt voor vervoer. Met een energiemix van netaansluiting, zelf stroom opwekken en opslaan kom je tot een integrale energieoplossing, maar dit is altijd maatwerk.

Het is vrij specialistisch om dit goed op te zetten voor een bedrijf, KiesZon kan dit hele proces op zich nemen voor de klant.

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met:
Marianne Postmus via marianne.postmus@kieszon.nl of 06-46618010
Tom Hellevoort via tom.hellevoort@kieszon.nl of 06-12041026

Frank ten Wolde – Onderzoeksmanager NAL Logistiek van APPM lichtte even heel kort een drietal innovatieve pilotprojecten om logistieke laadinfra in te passen op het huidige elektriciteitsnet op bedrijventerreinen toe, waar APPM vanuit de Provincie samen met Enexis mee bezig is. Eén van deze pilotprojecten is om mitigerende maatregelen verder op te schalen middels een Europese subsidieaanvraag.

Frank roept, namens Enexis en provincie Noord-Brabant, bedrijven die geld nodig hebben voor problemen met netcongestie op. De voorwaarden lees je in de presentatie hieronder.

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met:
Frank ten Wolde via wolde@appm.nl of 06-11689690

Als laatste gaven Ben van der Erve en Pieter van Kerkhof een toelichting vanuit RVO op de financieringsmogelijkheden, en zij haakten daarbij in op de eerdere presentaties van deze ochtend.
RVO heeft een unit die werkt aan duurzame investeringen, zowel voor IenW als voor de EU, zij zijn ook aanspreekpunt voor CEF Transport, ga naar de website van RVO voor meer informatie hierover.

Ook op de website van de NAL en de infographic hieronder vindt je veel nuttige informatie.

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met:
Ben van der Erve via ben.vandererve@rvo.nl of 06-15313460
Pieter van Kerkhof via pieter.vankerkhof@rvo.nl of 06-21315601

Na de presentaties was er tijd om nog even na te praten en te netwerken.
Het was een geslaagde bijeenkomst!

Meer informatie:
Mocht je nog vragen hebben over deze bijeenkomst of dit onderwerp, neem dan contact op met Nicolien Hendrickx via nicolienhendrickx@vijfsterrenlogistiek.nl.