15 november 2023: Online Meet-up Duurzaamheid

Terugblik:

Duurzaamheid is een hot topic en dit zal de komende jaren alleen maar toenemen. Iedereen zal zijn steentje bij moeten dragen aan een duurzame toekomst.

Wat moet je regelen voor 2024 en wat is de tijdlijn daarna?
De EU Green Deal heeft als doel een netto uitstoot van broeikasgassen van nul in 2050. Er gelden vanaf 2024 een aantal nieuwe regels en in deze online meet-up van Vijfsterren Logistiek gingen we daarover in gesprek.

Na een korte introductie van Programma Manager Nicolien Hendrickx over Vijfsterren Logistiek en DDSZ, gaf zij het woord aan Onno Smits – Logistics Engineer bij Boostlogix.
Onno gaf toelichting op de wet en regelgeving waar bedrijven mee te maken krijgen, zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). De CSRD wetgeving schrijft voor hoe er gerapporteerd moet worden over niet financiële informatie van een bedrijf. De regels gaan niet voor iedereen op hetzelfde moment in, maar het is verdeeld in categorieën. Voor bv. grote bedrijven die nu de NFRD rapportageplicht hebben gaat de wetgeving vanaf 1 januari 2024 in, voor kleinere bedrijven/MKB pas in 2026, maar zij kunnen al wel eerder met CO2 rapportage te maken krijgen in de samenwerking met andere partijen. Het is belangrijk dat je kijkt onder welke van de 3 scopes jouw bedrijf valt en in welke scopes jouw partners vallen.

De roadmap wetgeving begint in 2024 met CO2 berekeningen (de beschikbaarheid van de juiste data, en het berekenen en analyseren van de uitstootgegevens). In 2025 krijg je te maken met de restricties van Zero Emissie zones (voor welke steden en voertuigen geldt dit, en wat zijn alternatieven). En in 2027 komt er een CO2 belasting, waarbij je gaat betalen per kg uitgestoten CO2.

Via de groene button hieronder klik je door naar de presentatie van Boostlogix, waarin je alle details vindt. Op de slides met ’tools’ kan je klikken op de logo’s van de verschillende aanbieders voor meer informatie.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Onno via onno.smits@boostlogix.com of 06-30852700.

Daarna was het de beurt aan Lette Vrijhof – Quality & Sustainability manager bij De Rooy die ons mee nam in hun praktijkaanpak. Zij begon haar verhaal met de geschiedenis van dit 100 jaar oude familiebedrijf. Sinds 2009 richt van Rooy zich volledig op het vervoer van trucks en tractoren, waarin zij een leidende marktpositie hebben. Daarnaast is de Dakar Rally hun passie.

Bij de Rooy zijn ze volop bezig met duurzaamheid, zowel in acties als het bestuderen van de theorie. Duurzaamheid vinden zij belangrijk omdat het loont, omdat het moet en omdat het hoort.
De tips van Lette zijn;
• Begin klein, maar begin nu, want er komt veel op je af
• Het is niet de taak van 1 persoon, maar je moet het samen doen
• CSRD hoeft niet in 1 keer perfect, als je maar documenteert en kan toelichten
• Besef dat het nieuw is voor iedereen

Via de groene button hieronder klik je door naar de presentatie van de Rooy met alle details.

Zoek je inspiratie en wil je meer weten over hoe de Rooy het aanpakt? Neem dan contact op met Lette via lette.vrijhof@derooy.com of 06-57258313.

Er was mooie interactie met de aanwezigen, er de urgentie om met deze uitdagingen aan de slag te gaan is wel doorgedrongen. Dus goed om alles nu zo op een rijtje te krijgen.

Meer informatie:
Mocht je nog vragen hebben over deze bijeenkomst of dit onderwerp, neem dan contact op met Nicolien Hendrickx via nicolienhendrickx@vijfsterrenlogistiek.nl.