Terugblik:
Tijdens deze inspirerende middag bij Vetipak in Veghel maakten de aanwezigen kennis met de rol van productie en assemblage bedrijven in ketens en hoe wij in Nederland met behulp van Robotics de optimale combinatie van mensen en machines invullen.
LCB en Vijfsterren Logistiek hebben dit event samen georganiseerd in het kader van het DDSZ-project, Robotisering en Automatisering is 1 van de 4 proeftuin onderwerpen. Met het bezoek aan DDSZ-partner Vetipak wilden we graag inzoomen op de huidige mogelijkheden van robotisering. Daarnaast is er kort een doorkijkje gegeven hoe de resultaten van DDSZ een bijdrage kunnen leveren aan een gezonde productie en co-pack activiteit in Nederland. Het gaat hier dan vooral om het gebruik maken van de volgende generatie beeldherkenning voor robots, zodat handelingen die voor mensen belastend zijn makkelijker door een robot overgenomen of geassisteerd kunnen worden.
Er was een mooie mix van presentaties, een bezoek aan de productielijnen en een debat over de rol en positie van productie en assemblage bedrijven in Nederland in veranderende supply chains. Het programma werd afgesloten met een borrel.
Nicolien Hendrickx – Programma Manager Vijfsterren Logistiek en Projectleider DDSZ bij LCB opende het programma. Na een hartelijk welkom en een korte uitleg over hoe goed Vijfsterren Logistiek (regionaal) en LCB (provinciaal) elkaar aanvullen en hoe waardevol deze samenwerking is.
Daarnaast was er ook nog aandacht voor het behalen van de 2de plek door regio Noordoost-Brabant bij de verkiezing Logistieke Hotspots 2022 op 11 oktober. Vijfsterren Logistiek is daar natuurlijk enorm trots op en Nicolien bedankte daarbij ook nog iedereen die de afgelopen jaren hard gewerkt heeft om tot dit mooie resultaat te komen.
De aanwezigen werden opgedeeld in 2 groepen. De 1ste groep kreeg een uniek kijkje bij een van de productielijnen van Vetipak, waar steeds meer gebruik gemaakt wordt van robotica. Het was mooi om eens live te zien hoe de robots ingezet worden. Bijzonder bij dit familiebedrijf is ook ze zelf betrokken zijn bij de ontwikkeling van deze robotisering en de volgende generatie werkt al mee aan een duurzame toekomst voor Vetipak.
Bekijk hieronder de brandmovie van Vetipak.
Terwijl de 1ste groep een rondleiding kreeg, waren er interessante presentaties door Vetipak, NDL en de BOM voor de 2de groep. Daarna werd er gewisseld, zodat iedereen uiteindelijk de rondleiding en presentaties kreeg.
Mark van der Burgt – Vetipak was de eerste spreker en presenteerde hoe zij als zelfstandig en ondernemend familie bedrijf al ruim 25 jaar invulling geven aan veranderende supply chains en welke ambities ze daarin hebben voor de toekomst. Vetipak B.V. is een Europese co-packer/contract-manufacturer en gespecialiseerd in het verpakken voor de grotere A-merken en private label merken in het marktsegment: Food, Confectionery, Petfood, Consumenten Elektronica en Personal Care. Dit doen ze over een 10-tal vestigingen in Nederland, met het hoofdkantoor in Oss. Naast hun eigen fabrieken (5 stuks) werken ze ook op locatie bij Logistieke Service Providers met hun bedrijf Vetipak External.
Met een uitgebreid team van hard- & Software engineers streven zij naar passende oplossingen voor de productie en supply chain vraagstukken met behulp van mens en machine en bij voorkeur op de best passende plek in de supply chain. Het woord productielogistiek klopt niet volgens Mark, het zijn 2 aparte disciplines; productie en logistiek/supply chain. Vetipak ziet zichzelf ook als productiebedrijf, dat oplossingen voor verpakkingen bedenkt voor hun klanten. Misschien een kleine speler, maar wel altijd serieus bezig met verbetering en duurzaam ondernemen, vandaar ook hun deelname aan het DDSZ-project.
“Samen maken we het verschil” luidt het motto waarbij ze dagelijks samenwerken met 650-700 Vetipakkers, hun netwerk van strategische leveranciers en overige key stakeholders, om mooie producten te maken.
Remco Buurman – NDL ging in op de trends en ontwikkelingen, en hoe productie en assemblagebedrijven omgaan met veranderende supply chains in de huidige wereldeconomie.
Nederland Distributie Land (NDL) is een vereniging met en voor de logistiek met ± 350 leden. Zij proberen concreet buitenlandse business naar Nederland te krijgen, om van hieruit weer verder te kunnen distribueren naar Europa. Ze organiseren o.a. events, ledenreizen en delen kennis.
Logistiek was oorspronkelijk een vrij traditioneel vakgebied, maar de laatste ± 20 jaar zijn er flinke ontwikkelingen en staat Nederland hoog op de ranglijst in Europa. De belangrijkste trends op dit moment zijn:
• Opkomst online regelen via platformen
• Steeds meer gebruik van automatisering/robotisering
• Verduurzaming sector, op alle gebieden
• Gebrek aan ruimte en mensen leidt tot anders ondernemen, zoals meer gebruik van robots
Aangezien steeds meer (buitenlandse) bedrijven op willen schalen en de logistiek uitbesteden, wil NDL graag logistieke activiteiten naar Nederland halen die waarde toevoegen aan producten, zoals herverpakken of assemblage, en hiermee de positie van logistiek Nederland verder te versterken.
Eelco Brinkhoff – de BOM nam de deelnemers mee in het recent uitgevoerde onderzoek over re- en near-shoring.
De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) is een uitvoeringsinstantie van de Provincie Noord-Brabant en het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat. Het is een publieke onderneming die samenwerking stimuleert en mensen en middelen in Brabant bij elkaar brengt.
Sinds Q4 2019 heeft covid enorme invloed gehad op de trends en ontwikkelingen. Elk bedrijf is geraakt in zijn zwakste schakel en ook de kwetsbaarheid van de supply chain werd duidelijker. Er zijn grote verschillen per branche, zo is bv. pharma enorm gestegen en de reisbranche flink gedaald. De beperking in reizen naar landen als China heeft er ook voor gezorgd dat er meer focus kwam op landen dichterbij in Europa. Ook het consumenten gedrag is veranderd, er is meer aandacht voor gezondheid en duurzaamheid. De coronapandemie heeft ook een versterkend effect gehad op reshoring; de decentralisatie van productie- en distributieactiviteiten.
De toegevoegde logistieke waarde van Nederland is groot en het aantrekken van buitenlands bedrijven brengt meer geld, innovatiekracht en ondernemerschap met zich mee. Nu is bv. al 1 op de 5 Brabanders afhankelijk van Amerika, China, Taiwan en Japan volgen daarop. Brabant doet het in Nederland erg goed op logistiek gebied en de BOM helpt met investeren, ontwikkelen en internationaliseren.
Na de presentaties en rondleiding nam Pieter Keeris – Vision-Share, namens Vijfsterren Logistiek betrokken bij DDSZ, het woord en leidde een debat aan de hand van een aantal stellingen. Per stelling werd gevraagd waarom je er voor of er tegen zou zijn, maar in de discussies bleek vooral dat zaken rondom logistiek en productie nooit zo zwart-wit zijn. En dat er vanuit verschillende perspectieven gekeken moet worden naar bv. de bouw van grote DC’s of het binnenhalen van buitenlandse opdrachtgevers om de toegevoegde waarde te kunnen bepalen.
De bijeenkomst eindigde met een gezellige borrel, waar ook nog even verder gediscusieerd werd over de stellingen uit het debat.
Meer informatie:
Mocht je nog vragen hebben over deze bijeenkomst, neem dan contact op met Nicolien Hendrickx via nicolienhendrickx@vijfsterrenlogistiek.nl.