11 januari 2021: Verkenning proeftuin robotisering van logistieke processen

Terugblik:

We hebben vanuit allerlei kanten vernomen dat er interesse is om logistieke processen te robotiseren. Technologisch is er ook steeds meer mogelijk:
Door verbeterde vision-technologie kan vrijwel elk voorwerp geïdentificeerd worden
Door ontwikkelingen in robotmechanica kan vrijwel elk voorwerp vastgepakt worden
Door ontwikkelingen in artificiële intelligentie worden robots steeds makkelijker inzetbaar.

Tegelijkertijd zien wij bij veel logistiek dienstverleners en maakbedrijven dat er nog veel vragen zijn. Is robotisering wel inzetbaar voor mijn proces? Hoe bruikbaar is een robot nog als het contract met mijn klant afloopt? Hoeveel aanpassingen moeten er gemaakt worden aan de infrastructuur en andere processen?

Op 11 januari 2021 was er een digitale bijeenkomst om samen de mogelijkheden van een proeftuinproject te verkennen. Georganiseerd door Logistics Community Brabant (LCB) i.s.m. de regiopartners REWIN, Vijfsterren Logistiek, Midpoint Brabant en Supply Chain Platform Zuidoost-Brabant.

Na een korte inleiding door Roland van de Kerkhof van LCB was er een introductierondje van de deelnemers aan deze bijeenkomst, gevolgd door drie sprekers.

Bas Holland van LCB gaf uitleg over het ontstaan en doel van de Digital Data Square Zuid (DDSZ). Robotisering is één van de vier pijlers van dit project, naast Smart Contracts, Digital Twins en AVS (Augmented Reality, Virtual Reality & Serious Gaming). Hij legde uit hoe je een aanvraag kan doen voor de DDSZ proeftuin Robotisering; een 3-jarig open innovatieproject met ±40% subsidie voor de gemaakte uren en kosten van derden (Europese subsidie). Het antwoord op de vraag waarom je hieraan mee zou willen doen is duidelijk; alleen ga je sneller, maar samen kom je verder! Daarnaast maken de subsidieregelingen het natuurlijk extra aantrekkelijk.

Herbert ten Have van Fizyr kwam vervolgens aan het woord. De software van Fizyr is een grote toevoeging op het gebied van item picking, parcel handling, depalletizing en truck unloading. Ze bouwen algoritmes voor het herkennen en pakken van items in verschillende vormen en maten. Zo’n neuraal netwerk wordt getraind met allerlei voorbeelden, waardoor het leert verschillen te herkennen, en is gewoon via de computer te bedienen. Dit is de oplossing voor pakketjes die anders niet automatisch behandeld kunnen worden.
Neem voor aanvullende vragen over vision-technologie contact op met Herbert ten Have via h.tenhave@fizyr.com.

Arno van de Ven van Vetipak heeft nu 20 jaar ervaring met robotisering en heeft sinds 2000 al heel wat zien veranderen. Zijn advies is om het grote plan in beeld te hebben, maar dat in delen uit te gaan voeren. Belangrijk daarbij is dat de processen op orde zijn, het eindresultaat op de lange termijn duidelijk is, er zelf voldoende kennis in huis is en de medewerkers de juiste competenties hebben om de technieken te adopteren. Het is een kwestie van een lange adem, maar robotisering heeft Vetipak een stevige positie gegeven in de concurrentiestrijd met landen als Polen en Tjechië.

Na deze presentaties was er tijd voor de bespreking van de ingebrachte cases van Vos Logistics, Monte Pizza Crust, Na-Nomi en Kampert-Nauta. Mooi dat er van allerlei kanten, organisaties en producten cases voorbij zijn gekomen. Zeker interessant om dit met elkaar te delen én met elkaar mee te denken over mogelijkheden. Al met al een zeer geslaagde bijeenkomst!

Wil je graag deelnemen aan het Digital Data Square Zuid Nederland (DDSZ) project, neem dan contact op met de business developers van LCB’s regio partners. Zij helpen je graag met het verder uitwerken van de case voor 1 maart 2021:

• Vijfsterren Logistiek (Noord-Oost Brabant): Pieter Keeris via pieterkeeris@vijfsterrenlogistiek.nl of 06-15006728.
• REWIN (West-Brabant): Stefan van Seters via s.vanseters@rewin.nl
• Supply Chain Platform Zuid (Zuid-Oost Brabant): Marlou Claes via claes.m@lcb.nu
• Midpoint Brabant (Midden-Brabant): Twan van Lankveld via twanvanlankveld@midpointbrabant.nl

Er is plek voor 5-8 deelnemers met robotica cases, dus dit is hét moment om in te stappen!

• Ben je een sterke voorstander van een community of practice in Brabant, waarin kennis gedeeld wordt tussen robotica gebruikers, neem dan contact op met Roland van de Kerkhof via kerkhof.r@lcb.nu of 06-20788879.
• Of zoek je een logistieke student van de TU/e, Tilburg University of Breda University of Applied Sciences (BUAS) voor het meewerken aan een innovatie, neem dan contact op met Karlijn Lips via lips.k@lcb.nu. Zij staat in contact met de studenten van deze opleidingen en helpt in het vinden van leuke stages en afstudeeropdrachten.

Hieronder is alle informatie, inclusief de presentaties van deze bijeenkomst, nog eens terug te lezen….

logo's DDSZ Vijfsterren Logistiek