Terugblik:
De huidige technologische en maatschappelijke veranderingen hebben grote invloed op bedrijven. Er zijn steeds meer en sneller gaande technologische mogelijkheden en ontwikkelingen, zoals digitalisering, robotisering en Artificial Intelligence (AI). Producten en processen worden continue verbeterd en aangepast. Dit leidt tot nieuwe werkwijzen, andere machines en gebruik van data/ICT, wat impact heeft op de organisatie, afdelingen, individuele werknemers en de wijze van samenwerking. Daarnaast worden mensen steeds ouder en duren hun loopbanen langer. De impact hiervan op werknemers krijgt vaak onvoldoende aandacht. Gevolg hiervan is o.a. gefrustreerd personeel, werknemers die niet de juiste kwaliteiten en kennis hebben, verloop van personeel en daarmee geen optimaal rendement van de investeringen in technologie.
Hoe hou je medewerkers up-to-date in een steeds sneller veranderende wereld en hoe betrek je ze in de werkwijze van morgen?
Deze veranderingen stellen nieuwe eisen aan bedrijven en werknemers, zoals passend leiderschap, toekomstbestendig HR-beleid en meer ‘lerend’ vermogen. Naast technologische innovatie is er dus meer aandacht nodig voor sociale innovatie, zodat werknemers gezond en met plezier hun werk kunnen uitvoeren en daarmee duurzaam inzetbaar blijven.
Hierover gingen we de dialoog aan tijdens deze ontbijtsessie bij host Chain Logistics in Uden. Na een kort welkom door Nicolien Hendrickx van Vijfsterren Logistiek, vertelde CEO Rob Jansen over zijn familiebedrijf, waarin zijn zoons ook meewerken. Chain Logistics biedt een totaalpakket aan logistieke diensten aan en zij combineren vernieuwende logistiek met sociaal ondernemen en goed werkgeverschap. Rob is het bedrijf begonnen omdat hij mensen in hun kracht wilde zetten, iedereen is nodig op de arbeidsmarkt. Niet kijken naar jong, oud, minder valide, parttime of fulltime, maar naar wat ze kunnen. Daarbij moet het bedrijf ook structureel winstgevend zijn en maximale impact hebben voor de maatschappij.
Naast dat Rob zelf betrokken is bij diverse organisaties en ontwikkelingen in onderwijs en logistiek, werkt Chain Logistics ook nauw samen met andere bedrijven, om te kijken hoe je samen uitdagingen aan kan gaan en zo met elkaar verder komt. Voor Rob is sociale innovatie vooral met elkaar in gesprek blijven en ook kijken naar anders denkenden.
Meer informatie over Rob en Chain Logistics vind je in de presentatie via onderstaande groene button.
Na het inspirerende verhaal van Rob Jansen werd al mooi de brug naar sociale innovatie gemaakt. Gert-Jan Koetsier van SOL/Wecreate sprak enthousiast over het belang van de combinatie van technologische én sociale innovatie, structuur én cultuur, techniek én mens. Aan de hand van een aantal interactieve vragen over sociale innovatie en technologie werd direct zichtbaar hoe men dacht over deze stellingen. Innovatie wordt soms nog wel wat spannend gevonden, maar het is eigenlijk gewoon iets nieuws leren, en leren doe je het beste samen, van elkaar én van gemaakte fouten. Het is bewezen dat hoe meer je sociale innovatie stimuleert, hoe beter het gaat met je bedrijf, zeker op de langere termijn.
Loop jij binnen jouw organisatie tegen HR-vraagstukken aan, zoals:
• Hoe bind en behoud ik mijn medewerkers?
• Hoe krijg ik mijn medewerkers mee tijdens een automatiseringstraject?
• Hoe zorg ik ervoor dat mijn medewerkers voldoende kennis en vaardigheden hebben?
• Hoe pas ik mijn leiderschap aan op de behoeftes van de medewerkers?
• Hoe richt ik mijn onboarding goed in?
Of ken jij een organisatie die hier tegenaan loopt? Neem dan contact op met Gert-Jan Koetsier voor een vrijblijvend gesprek over oplossingen en wat er mogelijk is vanuit een voucher of andere regeling via gj.koetsier@sol-online.nl.
Je kunt de presentatie van Gert-Jan teruglezen en meer informatie over de vouchers vinden in de flyer van AgriFood Capital/Noordoost Brabant Werkt/SOL/Wecreate via onderstaande groene buttons.
Maarten Schellekens van Welder lichtte kort nog even de voucherregeling toe; een regeling waarmee een bedrijf ondersteund wordt in een aanpak op gebied van duurzame inzetbaarheid en/of sociale en technologische innovatie. Dit zijn vouchers van €20.000, waarvan €15.000 subsidie.
Daarnaast zijn er vanuit verschillende overheden subsidies/regelingen, die soms lastig te vinden zijn. Er liggen veel kansen en mogelijkheden om financieel geholpen te worden met DI en innovatie. Welder en SOL kunnen bedrijven in de regio, zowel MKB als grootbedrijf, hiermee helpen, ook indirect voor de klanten van hun bedrijf.
Wil je meer weten over de vouchers en andere subsidies/regelingen? Neem dan contact op met Maarten Schellekens via maarten.schellekens@welder.nl.
Na het informatieve programma was er nog tijd voor een rondleiding door Chain Logistics. Mooi om te zien hoe sociaal ondernemen er in de praktijk uitziet.
Meer informatie:
Mocht je nog vragen hebben over deze bijeenkomst, neem dan contact op met Nicolien Hendrickx via nicolienhendrickx@vijfsterrenlogistiek.nl.