31 januari 2024: Bijeenkomst: Met nieuwe energie het nieuwe jaar in!

Terugblik:

Wat een positieve energie was er bij de bijeenkomst ‘Met nieuwe energie het nieuwe jaar in!’ van Vijfsterren Logistiek op 31 januari! Met een mooie club enthousiaste mensen hebben we 2024 hiermee afgetrapt, bij De Helden van Kien in Sint-Oedenrode.

Het thema van deze bijeenkomst was nieuwe energie. We gingen in op oplossingen in verduurzaming vanuit 3 invalshoeken met Solarge, Van Kessel/Quantron AG en Varo Energy. Behalve deze boeiende presentaties was er ook volop tijd om te brainstormen, te netwerken én gezellig bij te praten met een hapje en drankje in winterse sferen.

Nicolien Hendrickx – Programma Manager van Vijfsterren Logistiek opende de middag met een kort welkom en met een vooruitblik op de jaaragenda van Vijfsterren Logistiek. Er staan alweer een paar inspirerende events in de planning, zie de presentatie hieronder. En daarnaast deed Nicolien een oproep aan de aanwezigen aan te geven over welke onderwerpen zij graag geïnformeerd willen worden, zodat we als Vijfsterren Logistiek nóg beter in kunnen spelen op wat er leeft bij de achterban.

• De eerste spreker was Jörgen Derksen van Solarge. Hij nam ons mee in de mogelijkheden van ‘de zon als bron’.
Er zijn nog veel bedrijven zonder zonnedak, om uiteenlopende redenen. Zo is 40% van alle daken niet geschikt voor conventionele zonnepanelen, moet er eerst gerenoveerd worden, verhuurder of verzekering doet lastig, er is geen noodzaak of tijd om het op te pakken, het is te kostbaar of heeft geen zin vanwege netcongestie. Voor al dit soort problemen wil Solarge een oplossing bieden. Deze Nederlandse fabrikant produceert daarom zonnepanelen die 50% lichter en 100% circulair zijn, een 80% lagere CO2 voetafdruk en 0% PFAS hebben. Deze panelen zijn vanwege het lage gewicht heel geschikt op bestaande gebouwen. Daarnaast neemt Solarge de panelen terug als de levensduur op is, zodat alle materialen weer hergebruikt kunnen worden als grondstof voor nieuwe panelen, volledig circulair dus.

Wil je weten welke oplossingen Solarge jou kan bieden?
Klik voor meer informatie en mogelijkheden op de presentatie hieronder en/of neem contact op met Jörgen via jorgen.derksen@solarge.com of 06-54988417.

Bart de Keuster van Van Kessel en Sharon van Beek van Quantron AG wilden ons triggeren over waterstof in transport en vervoer. En ons informeren over de Subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit (SWiM) die in de zomer van 2024 verwacht wordt, en die de inzet van waterstof aangedreven trucks, bestelauto’s en bussen wil stimuleren.
Van Kessel uit Milheeze exploiteert inmiddels 3 waterstof tankstations en distribueert waterstof met speciale tube trailers. Er is een energiemix nodig voor de energietransitie; HVO, elektrisch en waterstof hebben allemaal specifieke voor- en nadelen. Van Kessel wil meer ervaring opdoen met waterstof om zo een voorsprong op te bouwen. De subsidieregeling (SWiM) die dit jaar komt geeft een mooie gelegenheid om de mogelijkheden van waterstof te testen. Van Kessel wil hiermee aan de slag, ze hebben meerdere potentiële locaties beschikbaar en zoeken nog samenwerking met bedrijven die willen investeren in waterstof trucks of bussen.

Wil je meer weten over de subsidieregeling waterstof en/of ben je geïnteresseerd in samenwerking?
Neem dan contact op met Bart via b.dekeuster@vankesselolie.nl of 06-25067207.

Quantron AG uit Augsburg (DE) bouwt reeds bestaande bedrijfsvoertuigen om naar zero emissie en gaat dit jaar de eerste 40-tons waterstof aangedreven trucks op de weg zetten. Zij bieden verschillende voertuigen aan, deze halen ze vanuit Azië naar Europa en passen ze aan naar elektrisch of waterstof, daarbij hebben zij zo’n 700 mogelijke servicepunten in Europa voor after sales. Interessant is dat ze deze aanpassingen maken in het chassis, waardoor de voertuigen er hetzelfde uit blijven zien en dezelfde functies beschikbaar blijven als dieselvoertuigen, zodat het voor de chauffeurs ook niet teveel aanpassen is. Waterstof voertuigen krijgen ook nog een batterij als aanjager en reservetank. Op dit moment rijdt bv. IKEA Wenen in Oostenrijk al met voertuigen van Quantron AG, maar ook in Nederland kunnen zij deze voertuigen aanbieden.

Wil je meer weten over de elektrische- en waterstofvoertuigen van Quantron AG?
Klik voor meer informatie en mogelijkheden op de presentatie hieronder en/of neem contact op met Sharon via s.vanbeek@quantron.net of +49 (0)17617898444.

Bas van Oosterhout en Erik Geensen van Varo Energy blikten met ons vooruit naar de energiemix van de toekomst en zetten ons aan het denken over energie-alternatieven. VARO Energy helpt bedrijven in de Logistiek als leverancier van onder andere biobrandstoffen, biogas/bioLNG en eMobility oplossingen. Om de CO2 uitstoot over een gehele vloot te reduceren zijn er verschillende mogelijkheden voor handen. In deze sessie deelde VARO Energy een perspectief op de betaalbaarheid, beschikbaarheid en CO2 impact van verschillende decarbonisatie oplossingen voor nu en de middellange termijn.
Europa heeft meer dan 6,2 miljoen trucks, een groot deel daarvan rijdt in Nederland en België, dat is zo’n 186 biljoen liter diesel, dus de energietransitie is hard nodig. De toekomst ligt bij groene waterstof, maar starten bij grijze waterstof is een goed begin. De prognose voor 2030 is dat het niet mogelijk is om tot 1 brandstof te komen, het zal steeds een mix van brandstoffen worden. De onzekerheid en onvoorspelbaarheid maakt het voor bedrijven nog wel lastig om het juiste te kiezen voor hun vloot. We staan voor een grote uitdaging, maar dat zero-emission belangrijk is, is wel duidelijk.

Wil je meer weten over de energiemix van de toekomst?
Klik voor meer informatie en mogelijkheden op de presentatie hieronder en/of neem contact op met Bas via bas.van.oosterhout@varoenergy.com of 06-16373420.


Meer informatie:

Mocht je nog vragen hebben over deze bijeenkomst of dit onderwerp, neem dan contact op met Nicolien Hendrickx via nicolienhendrickx@vijfsterrenlogistiek.nl.

Mede mogelijk gemaakt door: