24 oktober 2023: Bijeenkomst: Afsluiting Digital Data Square Zuid-Nederland

Terugblik:
 
Dinsdag 24 oktober 2023 was de afsluiting van Digital Data Square Zuid-Nederland bij VDL Steelweld in Breda. Het was een inspirerend programma waarin ingegaan werd op innovaties uit de praktijk en hoe deze bijdragen aan ‘On Time In Full’ leveren alsook aan het grotere doel ‘smart & social logistics’.
 

Vijfsterren Logistiek is in dit DDSZ-project samen met Logistics Community Brabant (LCB) en de regio’s REWIN West-Brabant, Midpoint Brabant en Supply Chain Platform Zuidoost-Brabant, in april 2021 aan de slag gegaan om de digitaliseringsgraad van het Supply Chain werkveld in Zuid-Nederland verder te verhogen. In samenwerking met 17 deelnemende bedrijven, waaronder Nabuurs, Vetipak, MCA en Collect + Go uit onze regio, zijn recent vier proeftuinen gestart rondom de data- en digitaliseringstechnieken: AVS (Augmented reality – Virtual reality – Serious gaming), SSCC (Smart Supply Chain Contracts), robotisering en Digital Twin.

 
Na een welkomswoord en korte introductie van DDSZ en LCB door projectleider Nicolien Hendrickx gaf zij het woord aan Karel Smits van VDL Steelweld.

Hoewel VDL met 107 bedrijven de slagkracht heeft van een multinational blijft het toch echt een familiebedrijf. VDL Automated Vehicles is een dochteronderneming van de VDL Groep en toonaangevend leverancier van zware geautomatiseerde transportoplossingen. In 2009 is VDL gestart met de ontwikkeling van de eerste AGV’s (Automated Guided Vehicles). De kernactiviteit is het ontwikkelen, produceren en implementeren van geautomatiseerde horizontale transportoplossingen voor zware toepassingen. Op dit moment worden er naast de openbare weg ook automatiserings-projecten uitgevoerd in allerlei andere omgevingen.
In DDSZ heeft VDL samen met Frigo Breda onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van autonoom transport op semi-openbaar terrein. Op papier is er al geleerd hoe van A naar B te rijden, het vervolg is nu een proof of concept in Antwerpen.

 
Hierna volgde een interactieve OMDENKEN-sessie; een theatraal programma over de basis van het omdenken. Met humor, inzichten en handvatten om anders naar problemen te kijken én om zo ook logistiek vanuit een nieuw perspectief te bekijken. Omdenken is een manier van denken en doen waarmee je van een probleem een mogelijkheid maakt. Niet het probleem op lossen, maar juist bij omdenken kom je vaak tot nieuwe mogelijkheden.
 
Leo kemps van Logistics Community Brabant (LCB) sloot dit deel van het programma af met ten eerste een staande ovatie voor projectleider Nicolien. En daarnaast een oproep aan bedrijven om vooral aan te kloppen bij LCB met hun initiatieven, zodat LCB meer vraaggestuurd kan gaan werken.
 

Het programma vervolgde beneden in de fabriekshallen van VDL Steelweld, waar het mogelijk was een rondleiding te krijgen langs oa. diverse AGV’s en special products. Uiteraard werden ook de innovaties uit het DDSZ-project aan het publiek gepresenteerd op het proeftuinenplein. Er waren mooie ontwikkelingen te zien op het gebied van Robotics, de Digitale Atlas, Smart Supply Chain Contracts en Augmented Reality, Virtual Reality en Serious Gaming.

 

De deelnemende bedrijven werkten samen in 4 verschillende proeftuinen:
• AVS (Augmented reality – Virtual reality – Serious gaming) waarbij de laatste AVS-technieken werden doorontwikkeld, getest en in de praktijk toegepast. Met name inzet van AVS voor het onboarden en trainen van medewerkers kreeg hierbij de aandacht.
• Robotisering en data-driven robotiseringstechnieken werden in de proeftuin doorontwikkeld en getest zodat bijvoorbeeld complexe multitask pick & pack processen in de toekomst gecombineerd en gekoppeld kunnen worden. Daarnaast is ook onderzoek gedaan naar het gebruik van robots (en Artificial Intelligence) binnen én buiten de muren van de logistieke operatie.
• SSCC (Smart Supply Chain Contracts) combineert Artificial Intelligence, Internet of Things (sensoring), blockchain en identifying (SSI/DID’s) technieken in cloud-oplossingen zodat deze werkbaar in te zetten zijn voor zelfregulerende supply chain processen.
• Digital Twin waarbij de Digitale Atlas verder doorontwikkeld is. Hiermee is met één druk op de knop realtime de bereikbaarheid van Zuid-Nederland beschikbaar en komt data gedreven besluitvorming weer een stap dichterbij.
 
En er was natuurlijk tijd om samen na te praten en te netwerken met een heerlijk hapje en drankje.
Het project ‘Digital Data Square Zuid-Nederland’ wordt formeel afgesloten op 31 december 2023 en is mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OPZuid én door een bijdrage van de Provincie Noord-Brabant. Deelnemende bedrijven: Monotch bv, Bridgestone Mobility Solutions bv, Ster Projects, Logistic Force, Alba Concepts bv, Collect + Go, Cofano Software Solutions bv, Euro-Rijn XL Logistics bv, Frigo Breda Forwarding bv, MCA Brabant, Vetipak, Optiply bv, Otentic Logistics bv, Travis Road Services International bv, VDL Steelweld bv, Nabuurs bv, Weconomics, West-Brabant Corridor bv, Pharox, Sentors, Argaleo, Stratopo, the Dutch Automated Mobility Network, Cboost, Je bent jong en je wil wat, Enversed, Breda University of Applied Sciences, Midpoint Brabant, NV REWIN West-Brabant en Vijfsterren Logistiek.

Meer informatie over DDSZ:
Neem contact op met projectleider Nicolien Hendrickx via hendrickx.n@lcb.nu of 06-53947916.