Terugblik:
Traditioneel worden planningen stapsgewijs gemaakt. In de zomer is het vakantie, in het voor- en najaar een onderhoudsstop, daarom produceren we in de resterende maanden een bepaalde hoeveelheid. Dit geeft structuur, maar is niet optimaal. De wereld is dynamisch. De vraag verandert, onderdelen zijn niet binnen, machines vallen uit, de marge verandert, etc.
Met een integrale en responsieve planning kun je optimaal gebruik maken van je middelen
Goed plannen is dus complex en belangrijk. Een goede productieplanning stelt je in staat om meer te produceren, minder materiaal en energie te verbruiken en op tijd te leveren. LCB, REWIN en Vijfsterren Logistiek organiseerden op 8 december deze online workshop. We lieten zien wat de moderne en bewezen mogelijkheden zijn om productieplanning te verslimmen en hoe we je kunnen helpen de eerste stap te zetten.
Workshop: Ontdek je kansen voor het moderniseren van je productieplanning
We begonnen met een korte kennismakingsronde van de deelnemers en een introductie van de organisatie door Roland van de Kerkhof (LCB), Stefan van Seters (REWIN) en Pieter Keeris (Vijfsterren Logistiek). Vervolgens kwamen er diverse sprekers aan het woord;
• Nick Valk van LCB sprak over de ontwikkelingen van planning in de supply chain door de jaren heen en het huidige planningslandschap. De uitdaging is nu om met het juist integreren van tools als APS de planning in organisaties te optimaliseren.
• Reinout Bom van Quinyx lichtte toe hoe je met gebruik van data, Artificial Intelligence en algoritmes kunt komen tot een flexibele, transparante en accurate (personeels)planning.
• Willem Gerbecks van EyeOn vertelde over Honeycomb, hun platform voor prognoses, voorraadoptimalisatie en scenarioanalyse. Dit is de centrale plek waar retailers en leveranciers toegang hebben en inzicht krijgen in data van de hele supplychain, zodat er tijdig actie ondernemen kan worden en de keten zo optimaal mogelijk verloopt.
• Willem van Oppen van Provoque benadrukte het verschil van diensten en producten. Aan de hand van de stresstest en modellen krijg je inzicht in de bottlenecks en waar je heen moet. Het gaat erom dat je alle betrokkenen bij elkaar zet en het proces samen oppakt. Willem gaf als voorbeeld hoe Scenario Planning Stedin in staat stelde de slimme meter uitrol succesvol uit te voeren.
Klik op de groene button hieronder om de hele presentatie terug te kijken.
In het 2de deel van de workshop was er ruimte om gezamenlijk te sparren over de uitdagingen die de organisaties in de praktijk tegenkomen. Erg interessant om soortgelijke planningsuitdagingen van verschillende kanten en bedrijven te bekijken. En vooral met elkaar mee te denken en in gesprek te gaan over eventuele oplossingen, ook na deze sessie.
Mogelijke vervolgstappen na deze workshop zijn:
• Deelnemen aan het panel van specialisten/gebruikers om de innovatie agenda op te stellen
• Deelnemen aan een Brabantse community van planners
• Een vraagstuk oppakken met een HBO/WO student
• Deelnemen aan het open innovatieproject Digital Data Square Zuid deel (3-jarig project, projecten van ±€300.000 per deelnemer, ±40% subsidie)
• Regionaal samen werken via REWIN en/of Vijfsterren Logistiek
• Loop je al jaren met een verbeteridee, maar is dit lastig in de praktijk te testen en wil je dit graag (door het LCB en studenten vanuit Tilburg University) laten simuleren? Bekijk dan deze flyer.
Voor wie:
• Site managers, Productiemanagers en Productieplanners
• Van grote, maar zeker ook van kleinere productiebedrijven (deze innovaties zijn ook van toepassing op het MKB)
Meer informatie:
Heb je vragen over deze workshop of wil je in gesprek gaan met ons voor vervolgstappen?
Neem dan contact op met:
Roland van de Kerkhof via kerkhof.r@lcb.nu of 06-20788879
Nick Valk via valk.n@lcb.nu of 06-11759285
Stefan van Seters via s.vanseters@rewin.nl
Of met Pieter Keeris van Vijfsterren Logistiek via pieterkeeris@vijfsterrenlogistiek.nl of 06-15006728.