Terugblik:
De toekomst van de logistiek is in handen van de studenten van nu. Het is daarom belangrijk dat het onderwijs zich ook blijft ontwikkelen, zodat de opleidingen aansluiten op de banen van de toekomst. Maar ook nu al, nog tijdens hun studie, kunnen studenten een nuttige bijdrage leveren aan het bedrijfsleven. Met een frisse blik, leergierigheid en kennis van de nieuwste ontwikkelingen zijn zij met een stage- of afstudeerplek een grote aanwinst voor een bedrijf.
Arbeidsmarkt & Onderwijs is een van de centrale thema’s binnen Vijfsterren Logistiek, daarom organiseerden we een Inspiratiesessie Kennis stapelen met studenten op vrijdag 4 december. Helaas dit jaar geen groot live-event, maar een combinatie van offline vanuit het Logistics House én online via een livestream. En het was zeker een interessante middag met een gevarieerd programma; diverse gastsprekers waren live aanwezig en werden afgewisseld met filmpjes en ervaringsverhalen van studenten.
Pieter Keeris opende het programma met een korte uitleg over Vijfsterren Logistiek en het programma van deze inspiratiesessie.
Gevolgd door een video van Topsector Logistiek met een blik op de toekomst van de logistiek, en het belang van samen innoveren voor een concurrerende, veilige en emissieloze logistiek.
Karlijn Lips, Stage coördinator van LCB, vertelde over de inzet van studenten en de verbindende rol die zij vanuit LCB kunnen spelen. Zij bemiddelen tussen Fresh Brains (van BUas, TiU, TuE en Defensie Academie), het bedrijfsleven en de overheid. Deze studenten kunnen ingezet worden in verschillende projecten, van (meeloop)stage tot bachelor eindproject en van kennisworkshop tot betaalde bijbaan. Voor een continue inzet in een organisatie kan, als de opdracht van een student afloopt, een volgende student ingezet worden om verder te gaan met deze kennis, het zogenaamde “kennis stapelen”.
Het doel van LCB is te innoveren in de logistiek door het ontwikkelen van kennis en het delen van deze kennis staat altijd centraal.
Het verhaal van Karlijn werd afgesloten met een kennisclip van TuE student Mathijs.
Neem voor meer informatie over de inzet van Fresh Brains contact op met Karlijn via lips.k@lcb.nu.
Vervolgens kwamen Alem en Dmitry aan het woord. 2 studenten die stage lopen voor LCB binnen het domein Smart Industry Logistics/Robotica. Zij deden verslag van hun onderzoek naar de bezorg robot Lowie, die sinds kort op de BUas campus rijdt. In dit onderzoek richten zij zich op de implentatie van Smart technologieën in diverse organisaties.
Berdine Heijmans van ROC de Leijgraaf lichtte de praktische kant van de logistieke opleidingen toe en interviewde Koos Vonk, alumnus van de Leijgraaf en inmiddels werkzaam als Supply Chain Engineer bij Beter Bed. Het verhaal van Koos liet zien hoe mooi de kansen zijn voor werknemer en bedrijf bij een goede opleiding.
Neem voor meer informatie over de opleidingen van ROC de Leijgraaf contact op met Berdine via berdine.heijmans@leijgraaf.nl.
Hans de Jong van ROC de Leijgraaf sprak over de logistieke opleidingen in het MBO onderwijs, zoals op de Leijgraaf. Hij beschreef de ontwikkelingen van de opleidingen over een periode vanaf 10 jaar geleden, de hedendaagse stand van de curriculae en zijn visie op de ontwikkelingen van de opleidingen in de toekomst. De logistieke wereld is breed, veelzijdig en steeds in beweging en de logistieke opleidingen moeten meegaan in deze ontwikkelingen. Om te blijven aansluiten en aan de behoefte van het bedrijfsleven te voldoen, verplaatsen de opleidingen steeds meer van de schoolbanken naar de werkvloer van regionale bedrijven als van den Heuvel, Sligro en Jumbo.
De laatste gastspreker was Rowell Versleijen, Directeur Logistiek van PLUS. Begin dit jaar is de bouw van het nieuwe DC van PLUS in Oss begonnen en deze zal in 2022 in gebruik genomen worden. Het DC wordt grotendeels gemechaniseerd, en gaat van handmatig dozen schuiven naar een productie omgeving. Een state of the art DC!
De gebruikte technologieën zijn geheel toegespitst op PLUS en vraagt andere competenties van werknemers. Samenwerking met het onderwijs is hierbij erg belangrijk. Rowell en enkele collegae zijn al met de onderwijsinstellingen in de regio, oa. ROC de Leijgraaf, in gesprek gegaan over wat zij zouden kunnen doen om hun opleidingen te laten aansluiten op de banen van de toekomst. Zodat ze niet alleen dozen, maar ook kennis kunnen stapelen.
Pieter Keeris sloot de inspiratiesessie af met een korte samenvatting.
Kijk hieronder de hele (online) inspiratiesessie terug.
Heb je nog vragen? neem dan contact op met Pieter Keeris via pieterkeeris@vijfsterrenlogistiek.nl of 06-15006728.
Mede mogelijk gemaakt door: