27 januari 2020: Inspiratiesessie Robotica

Robots bieden steeds meer kansen voor bedrijven. Je vindt ze al lang niet meer alleen in de auto-industrie met een hek eromheen. Cobots, robotarmen, zelfrijdende voertuigen… robots werken steeds meer samen met mensen en vergroten de productiecapaciteit.

MKB Robotiseert organiseerde daarom samen met Vijfsterren Logistiek een Inspiratiesessie Robotica. De sessie was bedoeld voor ondernemers die overwegen hun logistieke processen te robotiseren en vond plaats op 27 januari bij het Logistics House in Oss.

Pieter Keeris – Business Developer van Vijfsterren Logistiek;

De opening en presentatie werd verzorgd door Pieter. Na een hartelijk welkomstwoord vertelde hij over de rol van Vijfsterren Logistiek en de agenda voor 2020, waarin vooral de thema’s Digitalisering en Arbeidsmarkt & Onderwijs centraal staan. Mechaniseren/Robotiseren is een van de vier subthema’s van Digitalisering en is zeer actueel bij veel (logistieke) bedrijven. Dit staat ook op de agenda bij andere platforms in de logistiek, zoals REWIN-West Brabant en Logistics Community Brabant.


Randy Kerstjens – docent/onderzoeker mechatronica van Fontys Eindhoven;

Randy besprak vervolgens de mogelijkheden van Robotica. In interactie met de zaal kwamen de verschillende soorten robots en cobots aan bod. Wat zijn robots, wat kunnen ze, waarom zou je robots inzetten, bij welke logistieke processen zijn ze inzetbaar en hoe maak je, met specialistische hulp, de juiste keuze voor je bedrijf ?

Robotisering is geen doel op zich, maar het doel is om een (logistiek) concept te ontwikkelen dat; de gewenste (logistieke) service en capaciteit geeft, de laagste (logistieke) kosten heeft, flexibel aangepast kan worden aan veranderende omstandigheden en mee kan groeien met de organisatie.

Meer weten ? neem dan contact op via r.kerstjens@fontys.nl.

 

Mike van Lieshout en Jules van Horen – Robohub Eindhoven;

Mike en Jules hadden robot Suii meegenomen, deze hebben zij met het team van Robohub zelf gebouwd. Robohub is een team van gemotiveerde studenten, professionals en bedrijven die samenwerken om nieuwe toepassingen van Robotica te ontdekken. Gestart als project bij Fontys, en ondertussen uitgegroeid tot een team van diverse specialisten, allemaal met een passie voor Industry 4.0. Zij doen mee aan internationale competities, zoals RoboCup en The Delta Advanced Automation Design Contest.

Zij delen hun kennis, en maken proefconcepten voor bedrijven om hen te helpen met automatiseringstoepassingen binnen hun organisatie. Bedrijven die hierin geïnteresseerd zijn kunnen contact opnemen via info@robohub-eindhoven.nl.


Majoor Arno Vogels – Logistiek Centrum Vliegbasis Woensdrecht

Arno, Commandant 983 Squadron Logistiek, sprak over de overlap tussen defensie en logistiek. Het Logistiek Centrum Woensdrecht is een gigantisch warehouse waar (reserve)onderdelen voor al het vliegend materieel van de luchtmacht wordt opgeslagen, sinds dit jaar ook de eerste reserveonderdelen voor de F35 voor Europa. Er is altijd voorraad in onderdelen, en nieuwe of herbruikbare onderdelen worden onafhankelijk van defecte artikelen opgeslagen. In het warehouse wordt gebruik gemaakt van magazijn robots; dit is efficiënter in gebruik van de oppervlakte, beperking in toegang tot dit magazijn, en door gebruik te maken van bepaalde software en barcode scanning kunnen ook de foutkansen verlaagd worden. Ook is het niet altijd eenvoudig voor Defensie om aan het juiste personeel te komen, waardoor inzet van robots een structurelere oplossing kan zijn. Toekomstplannen zijn oa. samenwerking met externe partijen en de ontwikkeling van Main Support Base.

Inigo Beeker – VNO-NCW Brabant Zeeland

Inigo sloot de inspiratiesessie af met een dankwoord en een korte uitleg over het aanbod van VNO-NCW Brabant Zeeland, namelijk; het organiseren van inspiratiesessies zoals deze, de quickscan op de website van MKB-Robotiseert en de mogelijkheden voor workshops en experimenten.


En tenslotte was er ruimte voor nabespreking en netwerken met een lekker hapje en drankje, tijdens de afsluitende borrel.
Twijfel je of robots voor jouw bedrijf van meerwaarde kunnen zijn? Klik hier voor inspiratievideo’s van ondernemers die je voorgingen, of vul hier de digitale quickscan in!

Neem voor meer informatie contact op met; Pieter Keeris van Vijfsterren Logistiek of ga naar de website van MKB Robotiseert