Onlangs werd het subsidieproject Digital Data Square Zuid-Nederland (DDSZ) succesvol afgerond. 2 jaar lang werkten zo’n 20 bedrijven samen om de digitaliseringsgraad van het Supply Chain werkveld in Zuid-Nederland verder te verhogen.

Nicolien Hendrickx, projectleider DDSZ: “Het was fantastisch om met deze ondernemende bedrijven innovaties in de praktijk te realiseren. Met de begeleiding van Logistics Community Brabant en haar regiopartners REWIN West-Brabant, Midpoint Brabant en Vijfsterren Logistiek, zijn deze bedrijven echt een stap verder gekomen met digitalisering. In 4 proeftuinen (AVS, robotisering, smart supply chain contracts en digital twin) zijn de deelnemers aan de slag gegaan en zijn bruikbare innovaties ontwikkeld.

Zo hebben Frigo Breda en VDL Automated Vehicles onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van autonoom transport
op semi-openbaar terrein. Pharox, Collect+Go en Sentors ontwikkelden een app waarmee chauffeurs hun lading ontime kunnen registreren. Alba Concepts heeft op innovatieve wijze vormgegeven aan verduurzaming op basis van data binnen de bouwsector, waar carbon credits het uitgangspunt zijn. Deze, maar ook alle andere innovaties, komen beschikbaar voor de markt.”

Onderzoek waar het werkveld écht om vraagt
Het DDSZ-project is niet het enige project waar LCB kartrekker van is. Inmiddels zijn er al vele succesvolle projecten afgerond en er gaan er nog veel meer komen. “Dat is juist de kracht van onze organisatie, zegt LCB-directeur Leo Kemps*. Wij zitten aan tafel bij Brabantse MKB-ers en weten zodoende welke vragen er spelen. Ons doel is om partijen bij elkaar te brengen en zo samen toe te werken naar nieuwe innovaties op logistiek gebied. Met name digitalisering en verduurzaming worden steeds belangrijker. Daarom zijn dat ook de twee speerpunten waar wij de komende jaren mee aan de slag gaan.”
Ons doel is om partijen bij elkaar te brengen en zo samen toe te werken naar nieuwe innovaties op logistiek gebied.

Nieuwe koers
Met een nieuw strategisch plan gaat LCB een nieuwe koers varen. “Er gebeurt in Noord-Brabant ontzettend veel op logistiek gebied en tegelijkertijd snakken bedrijven naar vernieuwingen en logistieke oplossingen”, zegt Leo Kemps. “Daarom zijn wij nú met onze achterban in overleg over onze maatschappelijke bijdrage voor de toekomst. Wij blijven een neutraal platform en zijn continu op zoek naar mogelijkheden om de logistiek in Brabant ‘future proof’ te ontwikkelen.

*Sinds februari 2024 is Leo Kemps met pensioen. Zijn functie is in december 2023 overgenomen door Daan Quaars.