Vrachtwagens op waterstof: dichterbij dan je denkt!

In de zomer van 2024 wordt de Subsidieregeling Waterstof in Mobiteit (SWiM) verwacht, die de inzet van waterstof aangedreven trucks, bestelauto’s en bussen wil stimuleren. Elke subsidieaanvraag moet bestaan uit een aantal bedrijfsvoertuigen plus een tankstation. Zo zijn ondernemers steeds gegarandeerd van een waterstof tankstation in hun buurt.

Tijdens de bijeenkomst van Vijfsterren Logistiek op 31 januari kwamen Bart van Keuster – Marketing Manager van Van Kessel en Sharon van Beek – Senior Key Account Manager van Quantron AG ons informeren over de stand van zaken op het gebied van waterstof vrachtverkeer en de SWiM regeling. Waterstof tankstations, trucks en financiële incentives, alle bouwstenen zijn in 2024 voor handen om met vrachtverkeer op waterstof aan de slag te gaan. 

Bart liet zien hoe Van Kessel inmiddels al 3 waterstof tankstations exploiteert en waterstof distribueert met speciale tube trailers. Daarnaast zijn er nog 7 locaties in ontwikkeling, onder andere in Veghel, Haps, Ede en Asten. Door al in een vroeg stadium in te stappen, heeft het bedrijf inmiddels een grote voorsprong aan kennis en ervaring opgebouwd.
Van Kessel wil graag nog meer ervaring opdoen met waterstof, ze hebben meerdere potentiële locaties beschikbaar en zoeken nog samenwerking met bedrijven die willen investeren in waterstof trucks of bussen.

Sharon stelde de 40-tons waterstof aangedreven truck voor die Quantron AG dit jaar op de weg gaat zetten. Deze truck heeft een actieradius van 700 kilometer (geladen), kan tanken met 700 bar en heeft op 15 minuten weer een volle tank. Bovendien wordt er niet ingeboet op de lengte van de cabine of oplegger.
In oa. Oostenrijk en Duitsland rijden al trucks van Quantron AG, maar ook in Nederland kunnen zij deze voertuigen aanbieden.

Met de stappen die gezet zijn op gebied van tankstation netwerk, beschikbaarheid van zware voertuigen en financiële incentives middels de SWiM regeling, kan 2024 wel eens het jaar van de doorbraak worden voor waterstof aangedreven trucks.

Wil je hier meer over weten? Stuur Bart of Sharon vrijblijvend een bericht, dan vertellen zij je er graag alles over.
Je vindt ook meer informatie in hun presentatie van 31 januari.

Wil je meer weten over de subsidieregeling waterstof en/of ben je geïnteresseerd in samenwerking?
Neem dan contact op met Bart via b.dekeuster@vankesselolie.nl of 06-25067207.

Wil je meer weten over de elektrische- en waterstofvoertuigen van Quantron AG?
Neem dan contact op met Sharon via s.vanbeek@quantron.net of +49 (0)17617898444.