Uitspraak Hoge Raad: gevolgen voor inzet zzp’ers in logistiek

Meer controle op schijnzelfstandigheid
De Hoge Raad heeft op 21 februari 2025 een belangrijke uitspraak gedaan in de Uber-zaak. De kern van deze uitspraak is dat bij de beoordeling van een werkrelatie alle relevante factoren even zwaar wegen. Dit betekent dat het ondernemerschap van een zzp’er niet per se doorslaggevend is, maar gelijkwaardig is aan andere criteria zoals de aard en duur van de werkzaamheden, de beloning en inbedding in de organisatie. Dit heeft directe gevolgen voor ondernemers in de logistiek, die vaak met zelfstandigen werken. 

Door het beëindigen van het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer actief handhaven op schijnzelfstandigheid. Ondernemers die zzp’ers (vrachtwagenchauffeurs, magazijnmedewerkers, planners, enzovoort) inzetten, doen er verstandig aan hun werkrelaties goed onder de loep te nemen. Dit om te voorkomen dat ze achteraf naheffingen en boetes krijgen. 

Beoordeling arbeidsrelatie 
De rechtszaak tussen vakbond FNV en Uber draaide om de vraag of Uber-chauffeurs als werknemers of als zelfstandigen moeten worden beschouwd. De Hoge Raad heeft onlangs bevestigd dat er geen vaste rangorde bestaat tussen de criteria voor het vaststellen van een arbeidsovereenkomst. Dit betekent dat factoren als ondernemersrisico, commerciële activiteiten en een inschrijving bij de Kamer van Koophandel niet minder belangrijk zijn bij de beoordeling, maar ook niet doorslaggevend. Andere aspecten zoals de wijze van beloning en de mate van controle door de opdrachtgever, tellen even zwaar mee. 

De uitspraak van de Hoge Raad bouwt voort op eerdere jurisprudentie. Zoals de Deliveroo-uitspraak waarin de Hoge Raad verschillende criteria vaststelde. Het belangrijkste verschil is nu dat de omstandigheid ondernemerschap – ook buiten de werkrelatie met de opdrachtgever – volwaardig meetelt voor de beoordeling. 

Deliveroo-criteria in de praktijk 
Bij de beoordeling van een arbeidsrelatie moeten alle onderstaande criteria in samenhang worden bekeken: 
• de aard en duur van de werkzaamheden 
• de wijze waarop de werkzaamheden en werktijden worden bepaald 
• de inbedding van de werkzaamheden in de organisatie 
• de verplichting om het werk persoonlijk uit te voeren 
• de wijze waarop de contractuele verhouding tot stand is gekomen 
• de wijze van beloning en de hoogte daarvan 
• de mate waarin de werkende commercieel risico loopt 
• de vraag of de werker zich als ondernemer in de markt positioneert

Dit betekent dat een ondernemer zijn zelfstandigenbeleid moet herzien. Werken jouw zzp’ers echt als ondernemers met meerdere opdrachtgevers en eigen investeringen? Of is er sprake van een situatie waarin zij feitelijk onder gezag werken? 

Impact op logistieke bedrijven  
Voor bedrijven in de logistieke sector betekent dit dat ze de inzet van zzp’ers kritisch moeten bekijken. Het is belangrijk om te beoordelen of zelfstandigen daadwerkelijk ondernemers zijn en niet in de praktijk functioneren als werknemers. De Belastingdienst gaat nu handhaven op schijnzelfstandigheid, wat kan leiden tot naheffingen en boetes. 

Daarnaast kan de recente uitspraak gevolgen hebben voor het wetsvoorstel ‘Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties’. Deze hanteert een rangorde, terwijl de Hoge Raad heeft geoordeeld dat alle factoren gelijkwaardig zijn. Dit betekent dat ondernemers hun arbeidsrelatiemodellen mogelijk opnieuw moeten inrichten. 

Lunchupdate Arbeidsrecht op 25 maart 
Wil je meer inzicht in de impact van de uitspraak van de Hoge Raad op jouw organisatie? Tijdens de online Lunchupdate Arbeidsrecht op 25 maart bespreken wij, samen met advocaat Floor Damen van Lexence, de juridische kaders en hoe de Belastingdienst handhaaft. Daarnaast behandelen we praktische stappen om te voldoen aan wet- en regelgeving en veelvoorkomende valkuilen. Ook geven we adviezen om risico’s te beperken. 

Blijf up-to-date en bereid je goed voor. Meld je aan voor de lunchupdate.


Dit is een artikel van evofenedex.