De logistieke sector staat bol van de digitale innovatie. Realtime data, algoritmes, sensoren en integraties met 5G brengen ons op het punt waarop hele ketens bijna autonoom kunnen opereren. Voorraadbeheer op basis van live data, dynamische route-optimalisatie, voorspellende analyses die verstoringen voor zijn – het is allemaal geen toekomstmuziek meer. Sterker nog: automatische optimale planningen konden bijna 10 jaar geleden al worden gemaakt.
Veel logistieke organisaties willen wel, maar weten niet hoe. Managers zien de potentie van AI, maar missen draagvlak binnen hun teams. Of er is wél enthousiasme, maar geen kennis om kansen om te zetten in concrete verbeteringen. Dit is precies waar de kloof zich bevindt. We hebben de technologie. We hebben succesvolle gebruikerscases. Maar zonder begrip, vertrouwen en betrokkenheid blijven de écht waardevolle toepassingen uit.
Technologie is belangrijk – maar mensen maken het verschil. Daarom moet de sector zich niet alleen richten op tools en systemen, maar ook op bewustwording, kennisdeling en verbinding.
Opleidingen, branche- en vakverenigingen spelen hier een belangrijke rol. Liever niet (nooit) als tech-leveranciers, maar als verbinders en drempelbenoemers. Zo kunnen tijdens bijeenkomsten, bedrijfsbezoeken en kennissessies professionals bij elkaar worden gebracht om van elkaar te leren. Om samen te verkennen hoe AI wél werkt – en waar het schuurt. Want alleen dan kunnen we de kansen écht benutten. Daarvoor is het belangrijk dat niet alleen de koplopers elkaar blijven versterken, maar dat we ook de grootste cynici en critici actief bij de discussie betrekken.
AI vraagt om leiderschap en lef
De logistiek van morgen draait echt niet om technologie alleen. Het draait om mensen die bereid zijn om anders te kijken, samen te werken en door de weerstand heen te bewegen. Niet elk bedrijf hoeft voorop te lopen, maar stilzitten is geen optie meer.
En misschien is dat wel de belangrijkste boodschap. AI is geen speeltje voor de IT-afdeling. Het is een strategisch thema dat vraagt om leiderschap. En om verenigingen als Vereniging Logistiek Management (VLM), die helpen om niet alleen te snappen wat er technisch kan – maar vooral hoe je het menselijk en daarmee toepasbaar maakt.