Herontwikkeling van verouderde bedrijfslocaties loont. Op meerdere vlakken bewijst de aanpak zich positief. Dat blijkt uit onderzoek van Buck Consultants International, uitgevoerd in opdracht van 15 grote vastgoedontwikkelaars en -beleggers, samen met het Ministerie van Economische Zaken.
De ontwikkeling op verouderde bedrijfsterreinen bewijst zich als een effectieve oplossing voor bedrijven met ruimtegebrek. Ook loont de ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid en verdozing. Tevens behoudt de aanpak werkgelegenheid, verhoogt de kwaliteit en duurzaamheid van deze locaties, aldus het onderzoek waar vorig jaar al een voorconclusie over werd gepresenteerd.
Uitkomsten onderzoek herontwikkeing
In de afgelopen acht jaar zijn 116 oudere bedrijfslocaties, elk met een minimale oppervlakte van 15.000 m², opnieuw ontwikkeld. Deze herontwikkelingen hebben geleid tot de realisatie van 4,4 miljoen m² (voornamelijk nieuw) bedrijfsvastgoed. Hierdoor is de aanleg van 320 hectare aan nieuwe bedrijventerreinen overbodig geworden. Bovendien worden de herontwikkelde locaties veel efficiënter gebruikt, met een stijging van 92% in ruimte-intensiteit. In deze moderne, veelal logistieke gebouwen werken inmiddels zo’n 14.000 mensen.
René Buck, directeur van Buck Consultants International: “Herontwikkeling heeft de laatste jaren echt een vlucht genomen. Sinds 2016 zien we een gestage groei in deze projecten, vooral in regio’s zoals Noord-Brabant, Utrecht, Limburg en rond Rotterdam. Jaarlijks wordt inmiddels 800.000 tot 1 miljoen m² aan logistiek en industrieel vastgoed herontwikkeld.”
Maatschappelijke winst
De maatschappelijke winst is volgens het rapport aanzienlijk. “Deze terreinen bieden nu werk aan duizenden mensen, terwijl we geen extra ruimte in gebruik hoefden te nemen. Bovendien zijn de herontwikkelde gebouwen duurzaam en energie-efficiënt, en is de ruimtelijke kwaliteit van bedrijventerreinen verbeterd,” voegt Buck toe. Toch waarschuwen de onderzoekers dat dit niet dé oplossing is voor alle bedrijven die extra ruimte nodig hebben. De makkelijk realiseerbare projecten zijn al uitgevoerd, en er blijft tot 2030 een aanzienlijke behoefte aan nieuwe bedrijventerreinen van zo’n 700 hectare per jaar.
Nieuwe richtlijnen herontwikkeling
Parallel aan het onderzoek is de “Leidraad Herontwikkeling Bestaande Bedrijfslocaties” gepubliceerd. Deze biedt gemeenten concrete instrumenten om herontwikkelingen samen met de markt effectief aan te pakken. “De Leidraad dient als praktisch hulpmiddel bij beleidsvorming en uitvoering,” legt Jordi Hubers, senior adviseur bij Buck Consultants International, uit. “Het richt zich op grootschalige herontwikkelingsprojecten met een significante impact op de omgeving en grote verduurzamingskansen.”
Barrières en oplossingen
Herontwikkeling is echter geen eenvoudig proces. Het vraagt om oplossingen voor complexe uitdagingen, zoals het opruimen van bodemverontreiniging, het slopen van oude gebouwen, en het aanpassen van verouderde bestemmingsplannen. Dit alles vereist nauwe samenwerking tussen gemeenten en initiatiefnemers.
De Leidraad onderscheidt vijf belangrijke invalshoeken: het gebouw, de kavel, de directe omgeving, organisatie, en participatie. Hierbinnen zijn 22 uitdagingen geïdentificeerd, met bijbehorende oplossingen. Denk aan maatregelen voor duurzame energie, circulair bouwen en klimaatadaptatie, evenals aanpassingen in de organisatie en communicatie met projectontwikkelaars. “Het is cruciaal dat gemeenten realistische eisen stellen aan duurzaam bouwen en tegelijkertijd bedrijven ondersteunen in het voldoen aan deze eisen,” zegt Hubers.
Hoewel de makkelijk te realiseren projecten inmiddels grotendeels zijn afgerond, biedt de Leidraad een solide basis voor verdere initiatieven. “Herontwikkeling is geen eindpunt, maar een doorlopende kans om de balans te vinden tussen economische groei en maatschappelijke waarde,” aldus Buck.
Dit is een artikel van Warehouse Totaal.