In gesprek met Trans-Imex

Vanuit Vijfsterren Logistiek gaan we in gesprek met bedrijven uit de regio Uden/Veghel, Oss en Den Bosch om te kijken wat voor hen van toegevoegde waarde is binnen ons logistieke platform Vijfsterren Logistiek. We fungeren als netwerkorganisatie en verbinder van kennis en bedrijven in de regio, met name op de onderwerpen digitalisering, verduurzaming/energie transitie en arbeidsmarkt.

We vinden het belangrijk om binnen het netwerk op te halen wat er bij de diverse bedrijven speelt en deze ontwikkelingen ook onderling te delen. We nodigen je uit om ook jouw verhaal te vertellen en daarmee collega-ondernemers te inspireren.

We waren deze keer te gast bij Trans-Imex in Veghel en spraken met Paul Versantvoort, die samen met broer Luc en vader René eigenaar is van dit mooie familiebedrijf. Trans-Imex is een logistiek dienstverlener met eigenlijk twee afzonderlijke bedrijfstakken; transport, met name voor derden op structurele basis, en warehousing. Ze werken samen met 60 collega’s en er rijden 30 vrachtwagens.

Thema’s
We hebben dit gesprek gevoerd vanuit 3 belangrijke thema’s die in de sector spelen: Duurzaamheid, arbeidsmarkt en digitalisering. Hoe is Trans-Imex hiermee bezig?

Duurzaamheid
We hebben momenteel 1 elektrische vrachtwagen. Ik vind het zelf leuk om daar mee bezig te zijn en om het uit te rollen, samen met een klant van ons, die de kar mee wil gaan trekken. Met de doordachte trajecten die we bij hen kunnen rijden met die truck, ook in de stadscentra, is in een jaar tijd het plan dat we van tevoren hadden ingezet eigenlijk al gerealiseerd.

Ik sta helemaal achter de energietransitie, maar soms word ik met belemmeringen geconfronteerd. Ik zou het liefste morgen alles kunnen omzetten, maar ben wel voorzichtiger geworden dan een jaar of twee jaar geleden. Dat komt vooral door de zwabberende overheid, we zitten nog even in de afwachtende modus tot er wat meer zaken definitief beslist worden Maar ook door de techniek van elektrische voertuigen die zich nog snel ontwikkelt, in combinatie met een business case die steeds dichter bij een diesel truck gaat komen. Daarnaast hebben wij een klantenbestand waarvan 90% van de bedrijven nauwelijks met zero-emissie zones te maken heeft, daardoor voelen zij de noodzaak van elektrificering nog wat minder.

Digitalisering
Vanaf 1 januari moeten grote bedrijven hun uitstoot registreren, wij hoeven dat nog niet, maar klanten zullen dat wel steeds meer aan ons gaan vragen. Voor een groot gedeelte van onze klanten rijden we dedicated. Aangezien voorlopig fictieve data geaccepteerd wordt, is de rekensom in dat geval relatief eenvoudig.

We zijn deze winter aan de slag gegaan met het implementeren van planningssoftware. Vanwege het handwerk vooraf en bij het factureren, geeft dat ons veel tijdwinst en er zitten handige tools in. Voor het plannen zelf winnen we er niet zoveel mee.

We hebben al jaren een zeer uitgebreid WMS-systeem, dat was best een behoorlijke digitaliseringsstap, maar daardoor zijn veel zaken geautomatiseerd. Eigenlijk helpen digitale hulpmiddelen je als organisatie dus om verder te professionaliseren en dingen van je af te organiseren.

Arbeidsmarkt
We hebben ruim 60 mensen in dienst, allemaal op contract bij Trans-Imex. We maken geen gebruik van uitzendbureaus. Het werven hiervan gaat ons goed af, maar dat lukt ons alleen met de gestage groei die we hanteren. Wij kiezen voor kwaliteit en daarbij zijn onze mensen de belangrijkste schakel. Maar tegelijkertijd is vanwege de zeer krappe arbeidsmarkt een snellere groei in transport voor ons niet mogelijk.

Ontwikkelingen
Vanwege explosieve groei in de warehousing tak, hebben we naast onze locatie op de Doornhoek, nog 2 locaties in Veghel waar we op dit moment een warehousing operatie zijn gestart. Daar staan nu ongeveer net zoveel pallets als in ons eigen pand. Luc heeft er zijn handen vol aan, maar hij doet dat geweldig. Daarnaast hebben we recentelijk een douane-entrepot geopend, om onze dienstverlening verder uit te breiden. Hiermee zijn we uniek in Veghel.

Een trend die gaande is, is dat grote bedrijven elkaar overnemen en daardoor nog groter worden. Ik vind die marktontwikkeling heel moeilijk in te schatten, kiezen verladers voor 1 grote vervoerder of juist voor de kleinere MKB-transporteurs? Wij hebben recent het transport van een nieuw DC voor een grote partij op ons genomen, iets waar in de laatste jaren met name grote vervoerders voor gevraagd zouden worden De tijd zal het leren, maar vooralsnog mogen wij enkel rechtstreeks voor grote partijen werken.

Hoe kijk je naar Vijfsterren Logistiek?
Persoonlijk vind ik Vijfsterren Logistiek een handig platform om bedrijven uit de regio te leren kennen. Zeker toen ik begon in mijn functie binnen het bedrijf en ook de logistieke platforms uit Oss en Den Bosch aangesloten waren. Die verbinding zou er wat mij betreft nog wel weer meer mogen komen en ook de samenwerking met bijvoorbeeld Logistiekelingen zou een goede aanvulling kunnen zijn.

Ik denk dat zo’n 3 à 4 events per jaar prima is. De bijeenkomsten over duurzaamheid, zoals in januari 2024 en eerder bij van Kessel, vond ik erg interessant. Dit is ook een onderwerp dat vaker op de agenda mag komen, omdat er zoveel nieuwe ontwikkelingen zijn.

Ook een specifiek topic als bijvoorbeeld de nieuwe tachograaf en de regels die daar voor gelden zou een mooi onderwerp zijn om meer over te horen. Verder heb ik niet het gevoel dat ik onderwerpen mis, maar ik blijf zelf ook goed op de hoogte van wat er speelt in de logistiek.

Bij events zou het daarnaast goed zijn als er dan onderling wat meer interactie tussen de bedrijven uit de regio gestimuleerd zou worden. Gewoontegetrouw blijven we vaak bij bekende lokale ondernemers staan bij de borrel.

Trans-Imex