29 januari 2020: Nieuwjaarsbijeenkomst Vijfsterren logistiek

Op 29 januari 2020 organiseerde Vijfsterren Logistiek een nieuwjaarsbijeenkomst voor haar achterban, om samen het nieuwe jaar in te luiden. De bijeenkomst vond plaats in het sfeervolle Klooster Bethlehem in Haren. Naast interessante gastsprekers en een presentatie over netwerken, werd de jaaragenda van 2020 toegelicht. En onder het genot van een drankje én een winters buffet was er volop gelegenheid om ontspannen met elkaar te netwerken.


Berend Jan Schuring – voorzitter van Vijfsterren Logistiek:

De opening en presentatie was in handen van Berend Jan, na een hartelijk welkom kon het programma beginnen.


     

Roland Bulder – Transport & Logistiek Nederland;

Roland, verantwoordelijk voor de ledenservice, besprak de trends en ontwikkelingen van TLN voor 2020-2022. TLN vertegenwoordigt de belangen van haar leden, wegtransportbedrijven en logistiek dienstverleners: lokaal, regionaal, nationaal en Europees. Efficiënte goederenstromen en optimale logistieke ketens zijn voorwaarde voor een sterke en goed draaiende Nederlandse economie en hierbij ligt de focus op 3 gebieden; Mens, Markt en Milieu.

De plannen voor 2020 en de toekomst zijn;

 • Cao tot stand brengen, gebruiken en als middel goed beschouwen
 • Imagobuilding en positie claimen; be good and tell it
 • De sector optimaal organiseren; leidt tot uitstoot beperking, marginaal minder congestie en afnemend chauffeurstekort
 • Verdere professionalisering van de sector; op Mens, Markt en Milieu
 • Crises positief en krachtig te lijf gaan

Tom Gisbers – Van Kessel Olie:

Tom, brandstofspecialist en vervanger van Bart De Keuster, sprak over de inzet van duurzame brandstoffen en de ontwikkelingen hiervan. Van Kessel Olie, een toonaangevende Brabantse handelsonderneming in brandstoffen en tankstations, pakt duurzaamheid op 5 fronten aan en kijkt naar alternatieven voor diesel in de transport en logistiek;

1. Premium diesel; gewone diesel met elektronisch toegevoegde verbeterende stoffen
2. Diesel met CO2 compensatie; CO2 uitstoot wordt geneutraliseerd door CO2 besparing elders
3. HVO diesel; Hydrotreated Vegetable Oil, uit plantaardige olïen en restafval
4. (Bio) LNG; Liquified Natural Gas; vloeibaar aardgas
5. Elektriciteit

Deze 5 alternatieven voor de huidige brandstoffen hebben allemaal nog zo hun voor- en nadelen. Er zal niet één oplossing zijn voor iedereen, maar een combinatie van mogelijkheden passend bij het soort bedrijf. Er moeten meer multi-fuel tankstations komen met alternatieve brandstoffen en het kost tijd voor alles over is op duurzamere brandstof. De dieselmotor blijft bestaan, met premium diesel en HVO. Er komt meer LNG en Bio-LNG beschikbaar, er wordt meer gebruik gemaakt van elektrisch vervoer en de doorbraak van waterstof is afhankelijk van voertuigen en tankinfrastructuur. “De energietransitie is, het woord zegt het al, een transitie. Met veel suboptimale tussenoplossingen en vallen en opstaan. Maar als we er niet aan beginnen, dan komen we er nooit”

Vervolgens werd er inzicht gegeven in de successen van 2019 en de thema’s en agenda’s  voor 2020 van Vijfsterren Logistiek en de Logistieke Platforms;


Gustave Pol – gemeente ‘s-Hertogenbosch en Regio Profilerings Team (RPT):

Het Regio Profilerings Team bestaat uit Frank Remmen (Gemeente Oss), Otto Sanders (Gemeente Meierijstad), Gustave Pol (Gemeente ‘s-Hertogenbosch) en Pieter Keeris (Vijfsterren Logistiek). Gustave legde uit wat de taken van het RPT zijn en wat dit de achterban biedt, namelijk;

 • Aanwezigheid/profilering bij congressen, beurzen en eigen bijeenkomsten
 • Eigen events organiseren, ook samen met andere partijen
 • Aantrekken van logistieke activiteiten en de groei/ontwikkeling hiervan
 • In contact komen met andere organisaties, bv. Nederland Distributieland
 • Ontwikkeling van bedrijventerreinen in de regio
 • Verbinding maken en samen gaan voor een toename van de activiteiten

Er was een terugblik op de aanwezigheid bij events en de activiteiten van 2019, en ook voor 2020 is het doel om de naamsbekendheid als logistieke regio verder uit de bouwen.


Berend Jan Schuring – voorzitter van Vijfsterren Logistiek:

Berend Jan begon zijn verhaal met een korte uitleg over wat de rol is van Vijfsterren Logistiek, namelijk; verbinden, coördineren, organiseren, faciliteren en communiceren op regionaal en lokaal niveau. Vijfsterren Logistiek werkt ook samen met partners oa. LCB, REWIN en er is contact met onderwijs instellingen, als bv. BUas, HAN en Fontys. Er werd teruggekeken op de in 2019 door de leden aangebrachte thema’s en de successen die hiermee behaald zijn; meerdere events en kennistafels op het gebied van Robotisering/Material Handling, Duurzaamheid en Arbeidsmarkt/Onderwijs zijn gerealiseerd.

Op de agenda van Vijfsterren Logistiek voor 2020 staan al meerdere events, ook samen met andere partijen zoals Rabobank, LCB, JADS en Ondernemerslift+ georganiseerd, waarbij 2 hoofdthema’s centraal staan;

1. Digitalisering, bestaande uit 4 onderdelen;

 • Digitalisering: de basis
 • Business intelligence
 • Mechaniseren/Robotiseren
 • Connected transport/Digitale ketens

2. Arbeidsmarkt/Onderwijs

Leo Sedee – Logistiek Platform ‘s-Hertogenbosch (LPsH):

De thema’s van LPsH voor 2020 zijn;

 • Werkgroep Arbeidsmarkt/Onderwijs
 • Bouwlogistiek
 • Logistiek marktconcept “groene logistiek Rietvelden”

De 1ste ledenbijeenkomst staat op de agenda, maar deze wordt nog verder aangevuld.


Nicolien Hendrickx – Logistiek Platform Noordoost Brabant (LPNoB):

De thema’s van LPNoB voor 2020 zijn;

 • Arbeidsmarkt – HR café’s
 • Samenwerking/Bundeling
 • Verduurzaming
 • Digitalisering

Er staan 3 ledenbijeenkomst op de agenda.

Eric Oomen – Logistiek Platform Oss (LPO):

De thema’s van LPO voor 2020 zijn;

 • Verbinden
 • Lokale uitdagingen en ontwikkelingen
 • Kansen signaleren en gezamenlijk oppakken
 • Korte lijnen creëren richting overheid en onderwijs
 • Arbeidsmarkt/Personeel/Aantrekken jeugd en nieuw personeel (logistiek/administratief)
 • Samenwerking in delen van kennis en lading

Er staan al diverse ledenbijeenkomsten op de agenda. En ook de Dag van de Logistiek wordt in oktober door LPO georganiseerd.

Rob Tol – Netwerkacademie:

Rob, marketeer, ondernemer en netwerker, sprak enthousiast over het belang en vooral ook het plezier in netwerken. Goede en persoonlijke relaties zijn bepalend voor je succes en netwerken is de eenvoudigste, meest efficiënte, minst kostbare en leukste manier om een doel te bereiken. Netwerken kan zowel offline op (netwerk)bijeenkomsten, als online bv. via LinkedIn, met iedereen die je kent of gekend hebt. Ook je netwerk heeft weer een netwerk, waardoor het steeds verder uitgebreid wordt. Aan de hand van de Formule V: Verleiden, Veroveren, Verrassen, Verbinden, Verdiepen en Verlengen, legde hij uit hoe je stapsgewijs je netwerk voor de korte én langere termijn opbouwt. Zijn boek ‘Wie dit leest is gek-op netwerken’ ging mee naar huis als naslagwerk.


Na de presentatie konden de netwerkadviezen, bij de afsluitende borrel en het smakelijke winterse buffet, meteen in praktijk gebracht worden. Het was een geslaagde, informatieve, inspirerende én gezellige bijeenkomst !