Op 10 oktober organiseerde Vijfsterren Logistiek een Masterclass “Duurzaamheid in de logistiek” op Ecomobiel 2019 – Zero Emission in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch. De vakbeurs biedt ieder jaar praktische oplossingen om economischer en duurzamer om te gaan met mobiliteitsvraagstukken.
Deze Masterclass is vorm gegeven op basis van de vraag van leden van de diverse logistieke platforms (in ‘s-Hertogenbosch, Oss en overig Noordoost Brabant) en werd mede mogelijk gemaakt door TKI Dinalog.
Na een welkomstwoord namens Vijfsterren Logistiek door Stuurgroeplid Michel van Dijk deden achtereenvolgens Bart de Keuster van Van Kessel Olie, Bert van Mil van Urban Mobility Systems en Herman Wagter van Topsector Logistiek/BigMile hun verhaal.
Het terugdringen van de CO2 uitstoot werd door de sprekers op meerdere fronten benaderd. Alternatieve brandstoffen, CO2 compensatie, elektrisch rijden en optimalisatie van de logistiek zijn mogelijke toepassingen voor een duurzame toekomst in de logistiek.
Michel van Dijk: Vijfsterren Logistiek, van Berkel Logistics
Michel van Dijk is verantwoordelijk voor de activiteiten van van Berkel Logistics, onderdeel van een echt Brabants familiebedrijf, waar duurzaam ondernemen in de genen zit. Met haar intermodale dienstverlening levert het bedrijf een dagelijkse significante bijdrage aan het direct verlagen van de CO2 uitstoot. Vanwege haar knooppuntfunctie in het achterland draagt zij ook nog eens bij aan sterke vermindering van het noodzakelijk aantal vervoersbewegingen. Van Berkel Logistics beschikt over 2 container terminals in Veghel en in Cuijk, een eigen scheepvaarttak en verschillende warehouses. Michel is tevens bestuurslid van Vijfsterren Logistiek, vicevoorzitter van Koninklijke BLN-Schuttevaer afd. ZON en lid van de evofenedex raad van binnenvaartverladers.
Michel opende de Masterclass met een introductie over de structuur en werkzaamheden van Vijfsterren Logistiek; verbinden, coördineren, organiseren, faciliteren en communiceren op regionaal en lokaal niveau. En de doelstelling van Vijfsterren Logistiek, namelijk het versterken van het logistiek vestigingsklimaat in Noordoost Brabant.
” Noordoost Brabant als logistieke hotspot “
Daarnaast gaf hij inzicht in wat van Berkel Logistics doet aan duurzaam ondernemen; het verrichten van duurzame activiteiten zoals; het produceren van bodemverbeteraars uit organische reststoffen, het produceren van kwalitatieve bouwproducten uit steenachtige reststoffen en full-service multimodale logistieke dienstverlening. Ondersteund met een informatie management systeem dat is gecertificeerd voor CO2, prestatieladder niveau 5 en ISO 14001.Dit resulteert in concrete maatregelen zoals; zonnepanelen op diverse locaties, gebruik van groene stroom, gebruik van TRAXX diesel, de monitoring en sturing op brandstofverbruik van eigen en ingehuurd materieel, de aanschaf van nieuw energiezuinig materieel, het elektrificeren van de brekerinstallatie en samenwerking in de verschillende ketens met ketenpartners.
Presentatie van Michel van Dijk…
Bart de Keuster: Van Kessel Olie
Bart De Keuster is werkzaam voor Van Kessel Olie, een toonaangevende Brabantse handelsonderneming in brandstoffen en tankstations. Daar is hij verantwoordelijk voor verschillende projecten die betrekking hebben op de energietransitie in de zware dieselmarkt, zoals het samenstellen van een brandstoffenmix van (her-)nieuw(bar)e dieselkwaliteiten en het Greenpoint tankstation concept dat duurzame brandstoffen ter beschikking stelt op logistieke knooppunten. Als dieselspecialist houdt hij de ontwikkelingen in de dieselmarkt nauwlettend in de gaten, waarbij technische, duurzame en economische argumenten steeds kritisch worden afgewogen. Bart is sinds 2001 actief in de Nederlandse brandstoffensector in verschillende business development, marketing en productmanagement functies.
Van Kessel Olie pakt duurzaamheid volgens Bart op 4 fronten aan en kijkt naar alternatieven voor diesel in de transport en logistiek;
1. Premium diesel; gewone diesel met elektronisch toegevoegde verbeterende stoffen. Dit is zuiniger en zorgt door lager verbruik voor minder CO2 uitstoot, er is minder emissie door efficiëntere verbranding en het is breed inzetbaar en beschikbaar. Nadelen zijn dat het een fossiele brandstof is en een relatief kleine CO2 reductie geeft.
2. CO2 compensatie; CO2 uitstoot wordt geneutraliseerd door CO2 besparing elders. Door op andere gebieden te investeren in duurzame energie als bv. windmolens, vaak in combinatie met gebruik van premium diesel, streven naar CO2 neutraal, het is snel, eenvoudig en goedkoop inzetbaar. Nadeel is dat het er fossiele brandstoffen gebruikt blijven worden.
3. HVO diesel; Hydrotreated Vegetable Oil, uit plantaardige olïen en restafval. Dit geeft een zeer hoge CO2 reductie, minder geur en uitstoot van fijnstof, stikstof en zwavel, het is fossielvrij en ook als blend met diesel verkrijgbaar (bv. HVO 20). Nadelen zijn de kostprijs/rendement en het is praktisch nog niet mogelijk alle diesel door HVO te vervangen.
4. LNG; Liquified Natural Gas; vloeibaar aardgas. Dit geeft een CO2 reductie van 15-20%, minder emissies van fijnstof, NOx en zwavel, het zorgt voor een stillere motor, is geschikt voor zwaar en lange afstand transport en op termijn kan er overgestapt worden op Bio-LNG.Nadelen zijn de investering in LNG trucks en een beperkt tankstation netwerk.
De prognose over 5 jaar ? Er zal niet 1 oplossing zijn voor iedereen, maar een combinatie van mogelijkheden passend bij het soort bedrijf. Er moeten meer multi-fuel tankstations komen met alternatieve brandstoffen en het kost tijd voor alles over is op duurzamere brandstof. De dieselmotor blijft bestaan, met premium diesel en HVO. Er komt meer LNG en Bio-LNG beschikbaar, er wordt meer gebruik gemaakt van elektrisch vervoer en de doorbraak van waterstof is afhankelijk van voertuigen en tankinfrastructuur.
“De energietransitie is, het woord zegt het al, een transitie. Met veel suboptimale tussenoplossingen en vallen en opstaan. Maar als we er niet aan beginnen, dan komen we er nooit”
Bert van Mil: COO, Urban Mobility Systems
Bert van Mil is medeoprichter en COO van Urban Mobility Systems. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in R & D, product management en General Management met gerenommeerde 1st Tiers in de automobielindustrie zoals Denso (levering aan Toyota) Littelfuse en Actia. Als General Manager bij Actia Benelux Bert was verantwoordelijk voor de verkoop van Li-Ion energieopslagsystemen en batterij managementsystemen aan de toonaangevende industriële voertuig-en busbouwers van Europa. Bert behaalde een masterdiploma in bedrijfskunde en een Bachelor in Werktuigbouwkunde.
Urban Mobility Systems houdt zich bezig met de elektrificatie van allerlei voertuigen, Bert bespreekt de mogelijkheden van dit moment en de toekomst. Elektrisch vervoer, zeker in de binnenstad, wordt steeds interessanter vanwege de verslechtering van de luchtkwaliteit door CO2 en stikstof uitstoot en de verstedelijking, waardoor steeds meer mensen op een klein oppervlak verblijven.
De mogelijkheden van elektromobiliteit hangen af van de energieopslag; het type batterijen, want niet alle Li-Ion batterijen zijn gelijk en de bouwvorm van de batterij, rond, recht of flexibel hebben zo hun voor- en nadelen en toepassingsgebied.
Bij hybride voertuigen is er onderscheid tussen; parallel hybride (combinatie elektrische en brandstof aandrijving), serieel hybride (elektrische aandrijving) en parallel-serieel hybride (kan volledig op elektrisch of brandstof aandrijving). Hybride of volledig elektrische voertuigen zijn nu nog het meest geschikt voor stadsgebruik, de mogelijkheden en range voor streekgebruik worden steeds groter, voor de lange afstand is het vanwege de grootte van de benodigde batterijen nog niet rendabel. Ook auto’s op waterstof zijn volledig elektrische voertuigen, maar op dit moment zijn de prijs, complexiteit, en het beperkte aantal waterstoftankstations nog een probleem.
De verwachting is dat het nog redelijk lang kan duren voordat er 100% zero emission gereden kan worden. Met name vanwege de lange levensduur en gebruik van de huidige vervoermiddelen en de hoge prijs van de nieuwe technologieën. Het wordt interessanter om hierin te investeren bij; subsidies, voordelen bij aanbestedingen, de levensduur van de batterijen, de voortgang van de technologie en de laadmogelijkheden.
“ Kunnen wij vandaag al bijdragen aan de verduurzaming van de logistiek ? Yes, we can ! “
Herman Wagter: Programma Manager Topsector Logistiek
Herman Wagter werkt bij Connekt, een onafhankelijk netwerk van overheid en bedrijfsleven voor een duurzame mobiliteit. Hij voert het programmamanagement over de toepassingsprojecten van de Topsector Logistiek. Herman zet zich in voor duurzame oplossingen ter verbetering van transport en mobiliteit. Zijn programma’s en projecten kenmerken zich door de focus op beter en slimmer gebruik van innovatieve technologie.
Volgens Herman is er veel winst te halen in logistieke optimalisatie, ofwel het boekhouden van de logistiek, voor zowel bezuinigen als minder uitstoot.
Er gaat onnodig veel langs elkaar heen, bv. teveel lege vrachtwagens en containers gaan heen en weer. Er wordt wel geoptimaliseerd door bedrijven op eigen gebied, maar er zijn nog veel verbeteringen mogelijk door samenwerking tussen leverancier en klant.
Er is veel onwetendheid over de eigen processen, geschatte data klopt vaak niet met de werkelijkheid, en het is lastig dit duidelijk te maken, terwijl kleine dingen grote impact kunnen hebben als het inzichtbaar wordt.
Met BigMile kan logistiek data gedeeld worden en door deze data over elkaar heen te leggen wordt verbeter potentie zichtbaar tussen samenwerkende partijen, zodat er meer effectiviteit in het transport komt. Waardoor minder kilometers leegrijden, optimaal gebruik maken van capaciteit, minder brandstof verbruik en dus minder uitstoot van CO2.
“ Minimale footprint, maximale winst, op basis van beschikbare data “
Mede mogelijk gemaakt door: