Ziekteverzuim daalt, maar niet in de logistiek

Het ziekteverzuim onder werknemers in Nederland is in het derde kwartaal gedaald. De logistieke sector is een negatieve uitzondering. Daar steeg het verzuim juist ten opzichte van een jaar eerder.

Het gaat goed met het ziekteverzuim in Nederland. Maar niet in de logistieke sector. Daar steeg het verzuim juist. Niet geheel, verrassend want de logistieke sector noteert het hoogste verzuimpercentage na ongevallen.

Terug naar de overall cijfers: In het derde kwartaal van 2023 was het 4,8 procent. Dat wil zeggen dat 48 van de duizend te werken dagen werden verzuimd wegens ziekte. Net als in de eerste twee kwartalen van dit jaar was het verzuim lager dan een jaar eerder.

Verzuim afgelopen jaren
Van 2013 tot en met 2022 was in elk derde kwartaal het ziekteverzuim gelijk aan, of hoger dan een jaar eerder. In 2023 is er met een verzuim van 4,8 procent, na tien jaar van gelijkblijvende of oplopende verzuim, sprake van een omslag. In 2022 bedroeg het ziekteverzuim 5,0 procent; vanaf 1996 was het verzuim alleen in het derde kwartaal van 2000 en 2001 hoger dan 5 procent.

Verzuim logistiek 3e kwartaal
Voor de logistieke sector geldt dat goede nieuws niet. Uit nieuwe cijfers van het CBS is het verzuim in het derde kwartaal juist toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. In de bedrijfstak vervoer en opslag nam het verzuim toe van 5,8 naar 6,0 procent, aldus het CBS.

Zorgen VNO-NCW
Hoewel een lichte daling overall in Nederland is te bespeuren, is het ziekteverzuimpercentage nog wel hoger dan in de coronajaren 2021 (4,6 procent) en 2020 (4,4 procent). Voor corona, in het derde kwartaal van 2019, was dit 4,0 procent.

De cijfers baren VNO-NCW dan ook zorgen. “Dit percentage blijft zorgelijk. Door de tekorten aan personeel is de werkdruk in veel bedrijven hoog, waardoor het risico op uitval kan toenemen. Dit maakt het belang van preventie en re-integratie alleen maar groter,” zegt Paul Lammerts, adviseur loondoorbetaling bij ziekte bij het gelijknamige project van MKB-Nederland/VNO-NCW en het ministerie van SZW.

Psychische klachten jongeren
Volgens Lammerts zit een punt van zorg vooral bij de jongere generatie. “Langdurige uitval neemt toe, maar is vooral onder jonge medewerkers zorgwekkend. Steeds meer jongeren kampen met psychische klachten, wat ook op de werkvloer steeds zichtbaarder wordt. Uit recent onderzoek van TNO over 2022 blijkt dat zelfs 1 op de 4 medewerkers tussen de 18 en 34 jaar met burn-outklachten kampt.”

In gesprek blijven
Lammers adviseert werkgevers  om met medewerkers in gesprek te blijven over de werkdruk en af en toe de vraag te stellen: ‘Wat kan ik voor je betekenen?’ Dit gesprek kan ook plaatsvinden tussen medewerkers en een vertrouwenspersoon en/of een bedrijfsarts, ook als er (nog) geen sprake is van een ziekmelding. “Een open sfeer waarin werknemers zich comfortabel voelen om eventuele problemen aan te kaarten is hierbij wel van belang.”

Poortwachterproof
Sinds januari 2020 bestaat de MKB verzuim-ontzorgverzekering (MKB VOV), die het financiële risico van ziekte opvangt en waarbij gecertificeerde professionals de re-integratie- en andere verplichtingen van de ondernemer overnemen. De polis is Poortwachterproof, wat betekent dat als ondernemers de adviezen van de professional opvolgen, ze ook niet meer kunnen worden geconfronteerd met onverwachte loonsancties. Dat risico ligt dan bij de verzekeraar.

Goed geïnformeerd
Lammers: “Of ondernemers zich wel of niet willen verzekeren is natuurlijk aan hen. Wat we met dit project hebben willen bereiken, is dat ze daar in elk geval een goed geïnformeerd en afgewogen besluit in nemen. Juist omdat de gevolgen van langdurige ziekte groot kunnen zijn.”


Dit is een artikel van Warehouse Totaal.