Interesse in data science in de logistiek stijgt

Alweer voor de derde keer zijn LCB, Universiteit van Twente, Breda University of Applied Sciences en Deltago gestart met een vierdaagse training rondom digitalisering, Artificial Intelligence en data science. Dat de interesse onder MBK-ers in transport en logistiek stijgt, blijkt uit een groeiend aantal deelnemers. 

Met een goed gevulde zaal gingen Sebastiaan Piest (Universiteit van Twente), Marcel Wouterse (Deltago) en Bas Groot (Breda University of Applied Sciences/LCB) op 22 februari van start met de nieuwe training. Oud-deelnemers Bouwvervoer en Collect+GO deelden hun ervaringen, successen en lessons learned bij het ontwikkelen van datagedreven toepassingen. Bas Groot: “Wij merken dat de interesse onder MKB-ers groeit. Steeds vaker worden deze bedrijven geconfronteerd met de kansen, mogelijkheden en uitdagingen van data science en in deze ontwikkeling willen ze graag meegroeien. Onze training helpt hen daarbij.”  

In de training gaan de deelnemers in duo’s aan de slag. Een duo bestaat idealiter uit een logistiek professional en een IT’er met kennis van data analytics en/of data science. Samen werken zij aan de ontwikkeling en implementatie van een product. Doordat bedrijven uit diverse disciplines en regio’s samenwerken, ontstaat er een community waarin deelnemers het beste in elkaar naar boven kunnen halen.

Oud-deelnemer Niek Stroeve (Wessels & Zn. Transport): “De training leert je om snel te kunnen beoordelen of een project of nieuwe technologie haalbaar is. Evenals het tijdspad, de kosten en eventuele bottlenecks waarmee je rekening moet houden. Hierdoor is het mogelijk om van tevoren al goed in te kunnen schatten welke projecten door moeten gaan en beter nog even kunnen wachten.” 

Met Sebastiaan Piest en Marcel Wouterse heeft LCB niet de minsten aan boord gehaald. Beiden hebben experimenteel en industrieel onderzoek verricht in de TKI-Dinalog projecten Industry 4.0, Supply Chain Coordination for Small- & Medium-sized Enterprises en Reinforcement Learning Platform voor Logistieke MKB. Daarnaast heeft Sebastiaan Piest voor de NL AI Coalitie een bijdrage geleverd in de online AI-awareness cursus voor Logistiek en Maritiem. 

Na deze kick-off op 22 februari volgen nog 2 bijeenkomsten in Breda (25 april en 20 juni) en 2 in Enschede (21 maart en 23 mei). Daarin wordt achtereenvolgens gewerkt aan het ontwerp van een canvas, een businesscase en projectplanning. 
 

Dit is een artikel van LCB.