Hoe verzamel je data op de juiste manier?

Data Structuur: Starten bij de Basis

Is mijn data al klaar voor analyse? 
Vaak horen we dat (big) data de olie van de 21ste eeuw is. Hierdoor kun je het gevoel krijgen dat je blindelings alle data moet gaan verzamelen die je mogelijk zou kunnen verzamelen. Echter is dit niet in alle gevallen nuttig. Stel jezelf een bedrijf voor dat de afgelopen 10 jaar veel klantgegevens heeft verzameld en deze wil analyseren. Een eerste stap hierin zou een gesprek met een data analist kunnen zijn. Het bedrijf vertelt de analist dat ze al flink veel data verzameld hebben, dus dat het waarschijnlijk gemakkelijk zou moeten zijn om veel interessante inzichten uit de data te halen. Echter, wanneer de analist naar de beschikbare data kijkt, is de kans groot dat hij/zij zal zeggen: “Ik heb eerst een paar maanden nodig voordat we tot de gewenste inzichten kunnen komen, want jouw data is nog niet schoon genoeg voor analyse”. 

Hoe kan deze blogreeks me helpen mijn data bruikbaar te maken voor analyse?
Deze reeks blogspost zal je helpen begrijpen waarom het langer kan duren dan verwacht om zinvolle inzichten te halen uit jouw bedrijfsgegevens en wat je als MKB’er kunt doen om jouw data op de juiste manier te prepareren zodat het analyseren ervan makkelijker wordt. Zodra je het concept van schone en gestructureerde data begrijpt, kun je je eigen data gaan verbeteren. Na het opschonen en structureren van je data, is je data klaar voor exploratie en analyse!

Bruikbare data in 3 stappen
In deze blogreeks worden de volgende stappen uitgelegd, gevolgd door enkele voorbeelden en vragen die je kunnen ondersteunen bij het opschonen van je eigen data:
1. Data verzameling: Welke data moet je verzamelen? (als je dat nog niet hebt gedaan)
2. Verzamelen van de juiste data: Hoe verzamel je de juiste data?
 Gestructureerde data
 Schone data
 Relationele database
3. Data voorbereiden voor verdere analyse

Wil je met jouw bedrijf aan de slag om meer datagedreven te worden?
Mocht jij al veel data verzameld hebben en graag te weten komen hoe een data scientist tegen jouw data aankijkt? Stuur JADS MKB Datalab dan even een berichtje en dan plannen wij samen een kennismakingsgesprek in. Tijdens te kennismaking kijken we samen wat jullie ambitie is en of die past bij de data die jullie momenteel al beschikbaar hebben.

Dit is een artikel van JADS MKB Datalab.