Van ‘brownfield’ naar groene hub: enorme transformatie voor De Rietvelden

In een serie van vijf artikelen vertellen ondernemers, investeerders en de gemeente ’s-Hertogenbosch over de transformatie van industrieterrein De Rietvelden.

Deel 1: Realisatie van een duurzame logistieke hub
Waar voorheen brandstofsilo’s, zware metaalindustrie en een warmtekrachtcentrale het landschap bepaalden, ontwikkelt zich nu één van de meest duurzame logistieke hubs van Nederland. Het op sommige locaties sterk vervuilde ‘brownfield’, dat bedrijventerrein De Rietvelden eens was, maakt de laatste jaren in een stroomversnelling een transformatie door. Sanering van gronden, een ongekend aantal duurzame initiatieven, bedrijven die flink uitbreiden en vestiging van grote nieuwe (logistieke) partijen. Het zijn ontwikkelingen die ‘s-Hertogenbosch als groene logistieke stad steeds interessanter maken. Zowel nationaal als internationaal.

Ontwikkelingen op De Rietvelden maken ’s-Hertogenbosch steeds aantrekkelijker voor (internationale) logistiek
Vergeleken met grote logistieke hotspots als Waalwijk, Tilburg en Venlo, mag ‘s-Hertogenbosch misschien een kleine speler lijken, maar de stad heeft wel degelijk zijn eigen voordelen en speelt een duidelijke rol binnen het logistieke palet van Noord-Brabant. Zeker met de vele ontwikkelingen die gaande zijn op De Rietvelden. Van duurzame opwekking van energie (zonnepanelen, windmolens) tot de nieuwbouw van zo’n 150.000m2 aan nieuw logistiek vastgoed. En dan hebben we de aanleg van een ‘groene corridor’ tussen de Bossche containerterminal (BCTN) en de Rotterdamse haven nog niet eens genoemd. Rode draad in al deze ontwikkelingen: duurzaamheid, sociaal ondernemen en samenwerking.
Lees verder…


Deel 2: Grote voordelen van een multimodale locatie
Eind 2020 leverde logistiek investeerder WDP op De Rietvelden een nieuw distributiecentrum op, ter grootte van 55.000 m². Het is een prachtig, duurzaam gebouw dat drie bedrijven huisvest. “Een verouderd bedrijventerrein verduurzamen is mooi werk”, zegt Martijn Sleutjes, Business Development Manager bij WDP. “Je neemt afscheid van oude, energie slurpende panden en vervuilde terreinen om de grond beter, duurzamer en efficiënter te benutten. Wij hadden al jarenlang interesse in deze grond, omdat we het een heel geschikte locatie vinden voor de logistiek. Den Bosch is centraal gelegen en heeft één van de grotere binnenlandse containerterminals. En het mooie van De Rietvelden is: de terminal is hier centraal gelegen. Deze locatie is dus multimodaal én we hoeven niet ver te rijden van de terminal naar ons DC. Dat maakt het duurzamer, sneller, efficiënter en daardoor ook kostentechnisch voordeliger. Ons vertrouwen in de potentie van De Rietvelden, was dan ook vanaf het begin hoog.”

Duurzaam alternatief voor wegvervoer
Ook BCTN, eigenaar van de containerterminal op De Rietvelden, beaamt de goede ligging van het bedrijventerrein. “Den Bosch is voor ons een uitmuntende locatie”, zegt directeur Joop Mijland.
Lees verder…


Deel 3: Op maat gemaakte logistieke dienstverlening
Industrieterrein De Rietvelden maakt de laatste jaren een geweldige ontwikkeling door. Sprekende voorbeelden hiervan zien we bij Spierings Smart Logistics en Brouwers Logistics, twee logistieke dienstverleners die beide flink uitbreiden. Hierbij wordt tegelijkertijd een enorme verduurzamingsslag gemaakt. Zo liet Brouwers Logistics, naast het in 2018 geopende DC, een nieuw warehouse bouwen, waarmee het zijn opslagcapaciteit zo’n beetje verdubbelt. Beide warehouses worden in de toekomst voorzien van zonnepanelen. “Dat is een totale oppervlakte van 24.000 m²”, zegt eigenaar Toine Brouwers. “Op die manier kunnen we volledig energieneutraal of zelfs energie leverend worden.”

Spierings Smart Logistics ziet een toekomstvisie waar het bedrijf al jaren in investeert, nu grotendeels verwezenlijkt. “Al tien jaar geleden hadden wij duidelijke ideeën voor een ‘smart hub’ op De Rietvelden”, vertelt eigenaar Frank Bruurs. “Een locatie waar opdrachtgevers een complete logistieke dienstverlening vinden. Van containerterminal tot douanediensten, warehousing en distributie vanuit en naar het achterland.
Lees verder…


Deel 4: Footprint van een flesje bier
In de vorige delen van deze serie zagen we al dat duurzaamheid een groot goed is op De Rietvelden. Veel bedrijven zijn intensief bezig met het verduurzamen van de logistiek. Ook Heineken, dat met de brouwerij door de jaren heen een belangrijke spil vormde op het bedrijventerrein, levert een flinke bijdrage aan dit proces. Zo ontwikkelt Heineken momenteel een ‘groene corridor’: een duurzame verbinding tussen de brouwerij op De Rietvelden en de Rotterdamse haven. Op dit traject varen inmiddels twee hybride schepen van BCTN Inland Terminals: de Den Bosch Max Blauw en de Den Bosch Max Groen. Het achtervoegsel Max op deze nieuwe schepen staat voor het streven naar maximale reductie van emissies en maximale intake van het aantal containers. 

Van zonnepanelen tot windmolens en biogas
Naast deze duurzame transportflow over het water heeft Heineken op De Rietvelden het grootste zonnepark van Heineken Group liggen: maar liefst 16.569 panelen sieren het dak van het warehouse van Hartog & Bikker (H&B Logistics), de logistieke dienstverlener van de brouwerij in ’s-Hertogenbosch.
Lees verder…


Deel 5:
Het sociale aspect van duurzaamheid
Naast alle eerder genoemde ‘groene’ initiatieven en werkwijzen die terug te vinden zijn op De Rietvelden, wordt ook het sociale aspect van duurzaamheid in logistiek ’s-Hertogenbosch niet vergeten. WeenerXL, het werkontwikkelbedrijf van ’s-Hertogenbosch, is betrokken bij een groot aantal logistieke processen in en om de stad. Sjoerd van het Erve, directeur van WeenerXL: “Mensen een tweede kans geven, hen weer mee laten doen, is ons primaire proces. Ook in de logistiek kunnen wij veel mensen plaatsen. Zo draaien we het hele ochtendproces van PostNL. Daarnaast werken we op De Rietvelden veel samen met onder andere Job Invest, Heineken, Spierings Smart Logistics en Brouwers. Ook hebben we al goede contacten met de partijen die zich onlangs in het nieuwe DC van WDP hebben gevestigd. We proberen als werkontwikkelbedrijf het goede voorbeeld te geven op het gebied van duurzaamheid in alle opzichten.”
Lees verder…

 

Deze artikelen van Maartje van Roessel zijn helemaal te lezen op Regio in Bedrijf.