Minder schade, hogere veiligheid en digitale connectiviteit met Trailersync

Schades aan trucks en trailers kosten transportbedrijven jaarlijks honderdduizenden euro’s. Daarnaast komt het regelmatig voor dat losse trailers van bedrijven ‘zoek’ raken. Het Tilburgse bedrijf BoostPhysics heeft hiervoor met Trailersync Sense® en Trailersync Track® twee slimme oplossingen ontwikkeld. Via het DALI-project kunnen ondernemers op laagdrempelige wijze kennismaken met Trailersync Track®.

Betrouwbaarder en sneller
Bas Groot, projectleider DALI: ‘Trailersync Sense® en Trailersync Track® dragen bij om bedrijfsprocessen met veel menselijk handelen betrouwbaarder en sneller uit te voeren. Dat is voor DALI reden geweest om Trailersync te ondersteunen bij de ontwikkeling van deze producten. Daarnaast zijn vanuit DALI ook vijf Trailersync Track® apparaten aangeschaft, die leden van Logistics Community Brabant, en haar regiopartners REWIN West-Brabant, Midpoint Brabant, Vijfsterren Logistiek en Supply Chain Platform Zuid-Oost mogen uitproberen. Dit is inclusief gebruik van het mobile-friendly Trailersync Dashboard, waarin data op gebruiksvriendelijke manier visueel wordt gemaakt. Daarmee bieden wij bedrijven in de logistiek de mogelijkheid om laagdrempelig kennis te maken en ervaring op te doen met deze innovatieve toepassing.’

Trailersync Sense®
Trailersync Sense® werkt met sensoren die geplaatst worden op de trailer, op de plekken waar de meeste schades kunnen worden voorkomen. Deze sensoren staan in verbinding met een User Interface die in de truck wordt geplaatst. ‘Zodra de trailer iets dreigt te gaan raken, krijgt de chauffeur een geluidssignaal te horen. Daardoor weet hij dat hij moet stoppen’, legt Max de Feber van BoostPhysics uit. Met onze producten wordt technologie die op personenwagens heel gewoon is, beschikbaar voor trailers. Tevens kunnen potentieel gevaarlijke locaties veilig gemaakt worden met de data van plekken waar ‘bijna-botsingen’ ontstaan. 
 
Eenvoudig lokaliseren
Daarnaast heeft het bedrijf met Trailersync Track® een oplossing bedacht waarmee transportbedrijven hun trailers eenvoudig kunnen lokaliseren. De Feber: ‘Trailers zijn weliswaar groot in omvang, maar toch komt het regelmatig voor dat transporteurs niet meer weten waar al hun trailers staan. Door een trackingsysteem met GPS en internetverbinding te koppelen aan een trailer, zorgen we ervoor dat deze altijd terug te vinden is. Dit beschermt het voertuig niet alleen tegen diefstal, maar ontlast ook de planning van transportbedrijven. Doordat bekend is waar de trailers zijn, zijn ze efficiënter inzetbaar. Tevens verzamelt Trailersync Track® een legio aan verschillende parameters van het voertuig. Met deze ‘big data’ kan er m.b.v. kunstmatige intelligentie preventief onderhoud worden ingepland. 
 
Schadegevallen beperken
De producten van Trailersync worden ontwikkeld in nauwe samenwerking met industrieel transporteur M.J. van Riel in Tilburg, met financiële steun vanuit OP Zuid en de RegioDeal Midden- en West-Brabant Makes en Moves. ‘In juni 2018 kregen we de vraag vanuit M.J. van Riel of wij een oplossing konden bedenken om schadegevallen aan trucks en trailers binnen het bedrijf te beperken’, vertelt De Feber. ‘Zij gaven aan dat veel transporteurs met deze problemen te maken hebben. Daarom zijn wij aan de slag gegaan om een prototype te ontwikkelen. De tientallen chauffeurs die hebben deelgenomen aan een uitgebreid testtraject, reageerden enthousiast. Vervolgens zijn we verder aan de slag gegaan om het probleem nader te onderzoeken. Met alle opgedane inzichten vanuit de chauffeurs en de veldtesten hebben we ons product steeds verder kunnen verbeteren. Het is ons doel om de beste manoeuvreerhulp voor chauffeurs van truck-trailercombinaties in de markt te zetten, zodat we zo veel mogelijk ongevallen kunnen voorkomen.
 
Wat ons product onderscheidt van andere detectiesystemen? Allereerst is er een automatische koppeling tussen de sensoren op de trailer en de User Interface in de truck. Daarnaast heeft dit systeem ook uitzwenksensoren waarmee uitzwenkschades kunnen worden voorkomen. Het belangrijkste onderscheidend vermogen is de SensorGuard®. Dit is technologie die de sensor bewaakt, zoals de naam al aangeeft. In de industriele wereld komt het regelmatig voor dat de werking van sensoren vermindert. SensorGuard®zorgt ervoor dat wanneer de werking van een van de sensoren vermindert, er een duidelijke waarschuwing wordt gegeven aan de chauffeur en de werkplaats van de transporteur. Zodanig kan de chauffeur altijd volledig vertrouwen op zijn of haar manoeuvreerhulp (ook al koppelt hij of zij drie verschillende trailers per dag aan) en worden mogelijke defecten direct en automatisch gemeld. Hiermee kan de werkplaats het systeem altijd up-and-running houden. Door deze voordelen is de slagingskans op het voorkomen van alle schades hoger en kan de transporteur zijn ‘return on investment’ makkelijker uitrekenen.
 
Video
Bekijk hier de video waarin Bas Groot, Tommie van den Akker en Max de Feber uitleg geven over de meerwaarde van Trailersync. 
 
Testen
Wil je Trailersync Track® vrijblijvend testen? Neem dan contact op met Bas Groot – projectleider DALI: groot.b@lcb.nu of 06-29512513.
 

Dit is een artikel van LCB.