LCB en MCA Brabant ondertekenen nieuwe overeenkomst

Vijf jaar geleden ondertekenden de Brabantse partijen voor het eerst een samenwerkingsovereenkomst, die in het voorjaar van 2021 werd verlengd. Na diverse projecten, verschillende stagiaires en een gedeelde beursvloer, was het tijd voor een nieuwe overeenkomst. Op 24 september 2024 tekenden Hendrik-Jan van Engelen van MCA Brabant en Daan Quaars van Logistics Community Brabant (LCB) hun derde samenwerkingsovereenkomst.


MCA Brabant bevordert multimodaal goederenvervoer over water en spoor binnen, door en vanuit de provincie Noord-Brabant. Hiermee draagt MCA Brabant bij aan de bereikbaarheids- en duurzaamheidsdoelstellingen voor het goederenvervoer in Noord-Brabant. Om deze doelstellingen kracht bij te zetten, zocht MCA Brabant in 2019 voor het eerst contact met LCB. Deze Brabantse instelling, gericht op het voortbrengen van logistieke innovaties, brengt overheidsorganisaties, ondernemers en studenten samen en is daarmee een ideale partner voor MCA Brabant. De bestaande samenwerking is nu bekrachtigd met een nieuwe overeenkomst, geldig tot 31 december 2026.

Wall of fame
Meerdere malen vonden MCA Brabant en LCB elkaar in gezamenlijke projecten. In een van de eerste opdrachten werden containerstromen vanuit de Rotterdamse haven naar het Brabantse achterland in kaart gebracht; lange wachttijden frustreerden de containerbinnenvaart, waardoor er te vaak werd gekozen voor vervoer over de weg. Dankzij betere planning en data-uitwisseling via de e-JointCorridor verbeterde dit proces, met als resultaat dat er nu meer gebruik wordt gemaakt van spoor en water.

Ook projecten waarbij meerdere partners betrokken waren, werden niet geschuwd. Zo werd de nieuwe structurele verbinding van de bietenroute opgezet. Tot 2021 vervoerde Cosun Beet Company bijna alle Limburgse suikerbieten over de weg naar Dinteloord. Met de opening van de vaarroute werd een derde van de Limburgse oogst per schip vervoerd, wat zorgde voor een duurzamer transport, een vermindering van de CO2-uitstoot en lagere kosten.

In de proeftuin ‘Digital Twin’ van het omvangrijke subsidieproject Digital Data Square Zuid-Nederland werkten MCA Brabant, Monotch, Bridgestone en Argaleo – onder penvoerderschap van LCB – aan de ontwikkeling van een slimme database. Deze database is bedoeld om datagedreven beleidsvorming verder te ondersteunen in de Digitale Atlas. Tijdens de Multimodaal Transport Expo van 2023 werden de resultaten gezamenlijk gepresenteerd op de beursvloer.

Hendrik-Jan van Engelen – MCA Brabant: “De meerwaarde van de samenwerking tussen LCB en MCA zit heel duidelijk in het uitvoeren van gezamenlijke projecten. Door slim het netwerk en kennis van het multimodale goederenvervoer van MCA te koppelen aan de innovatiekracht en studenten van LCB krijgen projecten een andere dimensie en daardoor betere resultaten. Ik kijk uit naar de komende jaren”.

Studentonderzoek
In de afgelopen jaren hebben ook studenten hun weg gevonden naar het kantoor van MCA Brabant. Zij hebben stage- en afstudeeronderzoeken uitgevoerd over actuele onderwerpen. Zo zijn terugvalscenario’s voor Brabantse terminals onderzocht, is een functioneel en technisch ontwerp voor natte infrastructuur in kaart gebracht, is er een capaciteitsanalyse voor terminals gemaakt, zijn duurzaamheidseffecten van verschillende initiatieven voor inland terminals kwantificeerbaar gemaakt en is er onderzoek gedaan naar een circulaire economie en bulkstromen. De resultaten zijn vaak gebruikt en toegepast in de vraagstukken van MCA Brabant.

Daan Quaars – Logistics Community Brabant: “Door het uitvoeren van onderzoek voor MCA Brabant, hebben studenten een waardevolle bijdrage geleverd aan logistieke en maatschappelijke uitdagingen in de provincie. Dit bewijst dat studentonderzoek onmisbaar is voor innovaties en duurzame ontwikkelingen in een onderneming of organisatie. Reden voor ons om door te blijven gaan met het zoeken van samenwerkingen en het bij elkaar brengen van studenten, ondernemers en overheidsorganisaties.”

Dit is een artikel van LCB.