Greenpoint en Hysolar openen waterstof tankstation in Nieuwegein

Greenpoint, onderdeel van de Van Kessel Groep, heeft in Nieuwegein haar eerste waterstof tankstation in gebruik genomen. Het station aan de Morsebaan 1 beschikt over 2 dispensers (afleverzuilen). Aan beide dispensers kunnen zowel zware voertuigen zoals vrachtwagens en bussen (350 bar) als personenauto’s en bestelauto’s (700 bar) tanken.

Het tankstation is gerealiseerd in samenwerking met Hysolar, dat voor de ontwikkeling en bouw verantwoordelijk was. Greenpoint gaat de exploitatie en het operationeel management voor haar rekening nemen. Het station is openbaar toegankelijk voor iedereen met een waterstofvoertuig. Afrekenen kan met een bankpas, creditcard of de Van Kessel tankpas.


Lokale vraag en aanbod samenbrengen
Het station heeft een capaciteit van 250 ton waterstof per jaar, genoeg voor het dagelijks gebruik van 1.000 personenauto’s of 50 OV bussen. Er is ook een laadfaciliteit voor tubetrailers, waarmee in de toekomst andere tankstations met waterstof kunnen worden beleverd.

Het tankstation staat naast het bedrijfspand van Aannemingsbedrijf Jos Scholman, dat ook de eerste afnemer van waterstof op het Greenpoint station wordt. Scholman is geen onbekende met waterstof: dit bedrijf heeft al meerdere waterstofauto’s, -trekkers en -werktuigen rijden. Zo ontwikkelden ze geheel zelf een New Holland ‘dual-fuel’ waterstof trekker.

Eerste waterstof tankstation in regio Utrecht
De keuze voor een waterstof station in Nieuwegein is niet geheel toevallig; de regio werkt hard om landelijk koploper te worden op het gebied mobiliteit met groene waterstof. Zo initieerde de Provincie Utrecht onlangs een waterstofconvenant, waarin gemeenten en bedrijven zich committeren aan groene waterstof voor mobiliteit. Het waterstoftankstation van Greenpoint en Hysolar is het eerste gerealiseerde vulpunt binnen het convenant.

2de Greenpoint waterstof vulpunt komt in Oude-Tonge
Afgelopen week gaf Greenpoint ook al de opdracht voor de bouw van een 2de waterstof vulpunt. Dit vulpunt zal gerealiseerd worden op het reeds bestaande Greenpoint multifuel tankstation aan de N59 in Oude-Tonge. De bouw start in het najaar van 2021, vanaf juni 2022 kan er dan groene waterstof worden getankt. Deze zal worden opgewekt met wind- en zonne-energie die wordt geproduceerd wordt op het eiland Goeree-Overflakkee.

Praktische info Greenpoint Nieuwegein:
Adres: Morsebaan 1, 3439 NA Nieuwegein
Openingstijden: 24/7
2 waterstof dispensers met aansluitingen op 350 en 700 bar
Betaalmogelijkheden: bankpas, creditcard of de Van Kessel tankpas

Ga voor alle informatie naar de website van Van Kessel Olie.