Business Intelligence


Data zijn alle soorten gegevens in en rond uw organisatie die een weergave zijn van feiten. Klantgegevens, gegevens uit uw boekhouding, informatie via uw website, bestelgegevens, offertes, product documentatie, meetwaarden uit uw productieproces, notulen en nog heel veel meer, alles wat op één of andere manier iets zegt over een aspect van uw organisatie of bedrijfsproces is te beschouwen als data.

Zonder structuur in data en zonder dat deze in een context geplaatst kan worden, bevat data nog geen informatie. Pas nadat van de data de context, betekenis en samenhang duidelijk is, kan deze op de juiste wijze geïnterpreteerd worden en is data inzetbaar als informatie. Deze informatie is bruikbaar in bedrijfsprocessen en voor managementbeslissingen. Goed datamanagement is onmisbaar in het op tijd beschikbaar hebben van de juiste informatie.

Veel Business Intelligence projecten leveren niet het gewenste resultaat door fouten in data. Als data niet correct, compleet en/of consistent is en als de datakwaliteit dus laag is, kunnen nooit goede rapportages worden gemaakt. Gevolg daarvan is dat het bedrijf op basis van verkeerd inzicht besluiten neemt.

Meer informatie

Hier volgt een bundeling van het aanbod van verschillende organisaties omtrent Business Intelligence, van Europees tot Regionaal niveau. Klik op de + om verder te lezen.

EU-niveau:

Europese commissie
Op de site van de Europese commissie komen regelmatig nieuwe subsidies, leningen en aanbestedingen beschikbaar. Momenteel is er geen subsidie beschikbaar voor digitalisering, maar de mogelijkheid is er dat deze wel beschikbaar komt in de toekomst. Voor de meest actuele informatie wordt aangeraden om de site te bezoeken via https://ec.europa.eu/info/funding-tenders_nl.

EU-niveau:

Udemy
Via de website van Udemy zijn verschillende cursussen online te volgen, waaronder een aantal over Business Intelligence. Sommige van deze cursussen worden afgesloten met een diploma maar anderen ook weer niet. De prijs van de cursussen ligt tussen de 0 en 200 euro, maar er zijn regelmatig aanbiedingen waardoor ook de duurdere en grotere cursussen voor een zacht prijsje te kopen zijn. Er zijn honderden cursussen over elk onderwerp gemaakt, dus het is wel van belang dat er voor de aanschaf van een cursus gekeken wordt naar de recensies en de onderwerpen die aan bod komen. Het aanbod van de cursussen is te vinden via https://www.udemy.com/courses/search/?q=business%20intelligence&src=sac&kw=busin.

Nationaal niveau:

NCOI
Bij de NCOI is er een mogelijkheid om een eenjarige opleiding HBO Business Intelligence te volgen. De lessen zullen verzorgd worden door deskundige docenten uit de praktijk. De opleiding bestaat uit twee modules, Business Intelligence en Datawarehousing, die elk afgerond worden met een praktijkgerichte opdracht. De opleiding wordt aangeboden in een avondvariant, een dagvariant, een zaterdagvariant en een E-learningvariant. Per bijeenkomst ligt de studiebelasting tussen de vijf en zeven uur.

Voor het volgen van deze opleiding is het mogelijk om gebruik te maken van het LevenLangLerenKrediet. Dit kan als het lesgeld niet volledig wordt vergoed door een andere instantie of persoon, indien een gedeelte wordt vergoed vanuit bijvoorbeeld de werkgever kan LevenLangLerenKrediet aangevraagd worden voor het resterende deel. Wel is het hiervoor belangrijk dat u tussen de 30 en 55 jaar oud bent en geen recht heeft op regulieren studiefinanciering. Indien u jonger bent dan 30 jaar is het toch mogelijk om het LevenLangLerenKrediet aan te vragen als u, na het behalen van een HBO-bachelor of universitaire master, een tweede opleiding gaat doen aan een HBO of Universiteit of u een deeltijdopleiding gaat volgen. U kunt maximaal het collegegeld of lesgeld lenen en u heeft vijftien jaar de tijd om deze lening terug te betalen. Meer informatie over de opleidingen bij NCOI is te vinden via https://www.ncoi.nl/opleiding/HBO-opleidingen-HBO-Business-Intelligence.html?tab=algemeen

Indien de opleiding voor uw werk is en u heeft geen recht op het LevenLangLerenKrediet, kunnen deze, vanaf een drempelwaarde van €250,-, afgetrokken worden bij uw belastingaangifte. Alleen de noodzakelijke kosten mogen hiervoor afgetrokken worden. Hieronder vallen het collegegeld, cursusgeld, lesgeld of examengeld en de leermiddelen die u van de opleiding moet hebben zoals boeken en software. Kosten voor een laptop, tablet of printer, reiskosten, rente over een studieschuld en de inrichting van een studeerkamer komen niet voor deze aftrekpost in aanmerking. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/aftrek-en-kortingen/content/mag-ik-mijn-studiekosten-aftrekken.

LOI
Bij LOI zijn er meerdere korte HBO-opleidingen en cursussen die zich focussen op de Business Intelligence. De korte HBO-opleidingen zijn HBO Big data specialist; HBO Business Intelligence en databasetechnologie; HBO Inleiding Big data; HBO Inleiding Machine Learning; HBO Machine Learning; en HBO Machine Learning toepassen. De cursussen die gaan over Business Intelligence die aangeboden worden door LOI zijn Information Security Management Proffesional based on ISO/IEC 27001 en Inleiding big data. De korte HBO-opleidingen duren tussen de 2 en 6 maanden en de cursussen tussen de 3 en 4 maanden. Met het voltooien van de cursus Information Security Management Proffesional based on ISO/IEC 27001 wordt een EXIN-certificaat verkregen. EXIN-certificaten worden door het bedrijfsleven erkend als vooraanstaande certificaten op het gebied van informatie- en communicatietechnologie. Meer informatie over de opleidingen en is te vinden op https://www.loi.nl/ict/business-en-it/business-intelligence

Voor de korte HBO-opleidingen is het mogelijk om gebruik te maken van het LevenLangLerenKrediet. Dit kan als het lesgeld niet volledig wordt vergoed door een andere instantie of persoon, indien een gedeelte wordt vergoed vanuit bijvoorbeeld de werkgever kan LevenLangLerenKrediet aangevraagd worden voor het resterende deel. Wel is het hiervoor belangrijk dat u tussen de 30 en 55 jaar oud bent en geen recht heeft op regulieren studiefinanciering. Indien u jonger bent dan 30 jaar is het toch mogelijk om het LevenLangLerenKrediet aan te vragen als u, na het behalen van een HBO-bachelor of universitaire master, een tweede opleiding gaat doen aan een HBO of Universiteit of u een deeltijdopleiding gaat volgen. U kunt maximaal het collegegeld of lesgeld lenen en u heeft vijftien jaar de tijd om deze lening terug te betalen.  

Indien de opleiding voor uw werk is en u heeft geen recht op het LevenLangLerenKrediet, kunnen deze, vanaf een drempelwaarde van €250,-, afgetrokken worden bij uw belastingaangifte. Alleen de noodzakelijke kosten mogen hiervoor afgetrokken worden. Hieronder vallen het collegegeld, cursusgeld, lesgeld of examengeld en de leermiddelen die u van de opleiding moet hebben zoals boeken en software. Kosten voor een laptop, tablet of printer, reiskosten, rente over een studieschuld en de inrichting van een studeerkamer komen niet voor deze aftrekpost in aanmerking. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/aftrek-en-kortingen/content/mag-ik-mijn-studiekosten-aftrekken.

Laudius
Je kunt er niet meer omheen, Big Data is overal en steeds meer organisaties zien het belang van Big Data dan ook in. Een ruime meerderheid van alle organisaties verwacht de komende jaren een groot tekort aan Big Data-specialisten.
Deze thuisstudie van Laudius laat je uitgebreid kennis maken met de wereld van Big Data. Bij de veelzijdige cursus Big Data ga je aan de hand van het studieboek, videomateriaal en praktische opdrachten een theoretische basis leggen. 
Tijdens deze erkende cursus leer je over de drie grote stappen van Data Analyse: Data verzamelen, Data onderzoeken en Data laten spreken. Ga voor alle informatie naar https://www.laudius.nl/cursus/big-data

Provinciaal niveau:

Logistics community Brabant (LCB)
Door LCB wordt er in combinatie met de Breda University of Applied Sciences een online training Business Intelligence voor logistiek en supply chain aangeboden. In een hands-on training wordt er inzicht vergaart in de toegevoegde waarde van Business Intelligence en het belang van datamanagement. Binnen de training wordt er geleerd om te werken met Microsoft Power BI en na de training heeft de cursist een projectplan om te starten met Business Intelligence of de Business Intelligence naar een hoger niveau te tillen binnen de organisatie. Er zijn in totaal tussen de 6 en 8 bijeenkomsten waarin de vaardigheden en inzichten met betrekking tot Business Intelligence aangeleerd en bereikt worden. Per week wordt er verwacht dat er ongeveer 4 uur besteed wordt aan de training en het is van belang dat de cursist beschikt over een Windows laptop met daarop de gratis desktopversie Microsoft Power BI. Meer informatie over de training is te vinden op https://www.lcb.nu/producten/details/?id=3edef081-c717-eb11-a813-000d3abaccb2

Nationaal niveau:

Transport & Logistiek
Op de site van Transport & Logistiek zijn een aantal artikelen te vinden die ingaan op Business Intelligence in de transportwereld. Deze gaan met name over bedrijven die TransportBI in gebruik nemen met daarbij concrete resultaten die de bedrijven gehaald hebben door het invoeren van TransportBI. Daarnaast is er een artikel, wat te vinden is via https://www.transportlogistiek.nl/bedrijfondernemer/een-datagedreven-organisatie-is-een-must/, over hoe een datagedreven werkwijze kan helpen bij het verbeteren van de efficiëntie van bedrijven. De andere artikelen van Transport & Logistiek zijn te vinden via https://www.transportlogistiek.nl/?s=business+intelligence.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Op de site van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland wordt het actuele nieuws met betrekking tot ondernemingen in Nederland gedeeld. Deze informatie gaat niet alleen over de sector logistiek, maar de informatie die hierop gedeeld wordt kan wel interessant zijn voor bedrijven in de logistieke sector. Het actuele nieuws van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is te vinden op https://www.rvo.nl/actueel.


Agenda’s:

Agenda Vijfsterren Logistiek
In de agenda van Vijfsterren Logistiek komen regelmatig nieuwe events te staan. Deze events kunnen over alle onderwerpen in de logistiek gaan, waardoor het aangeraden is om deze agenda in de gaten te houden voor de nieuwste events. De agenda is te bekijken via https://vijfsterrenlogistiek.nl/category/agenda/

Agenda LCB
In de agenda van Logistic Community Brabant komen regelmatig nieuwe events te staan. Deze events kunnen over alle onderwerpen in de logistiek gaan, waardoor het aangeraden is om deze agenda in de gaten te houden voor de nieuwste events. De agenda van LCB is te bekijken via https://www.lcb.nu/agenda/.

Agenda Evofenedex
Op de site van Evofenedex worden regelmatig evenementen aangekondigd. Dit kan onder andere gaan over webinars, kennisevents en collegereeksen. Daarnaast is er een webpagina waarop actualiteiten gedeeld worden. De evenementen zijn te vinden op https://www.evofenedex.nl/evenementen en de activiteiten via https://www.evofenedex.nl/kennis/actualiteiten

Agenda TLN
Op de site van TLN worden bijeenkomsten gedeeld. De aard van deze bijeenkomsten en het onderwerp varieert. Daarnaast wordt ook het actuele nieuws met betrekking tot de logistiek en transport gedeeld. De agenda van TLN is te vinden op https://mijn.tln.nl/agenda/default.aspx en het actuele nieuws wordt gedeeld via https://www.tln.nl/actueel/.  

Agenda TKI Dinalog
In de agenda van TKI Dinalog komen regelmatig nieuwe events te staan. Deze events kunnen over alle onderwerpen in de logistiek gaan, waardoor het aangeraden is om deze agenda in de gaten te houden voor de nieuwste events. De agenda van TKI Dinalog is te vinden op https://www.dinalog.nl/agenda/.

Agenda KennisDC Logistiek
Een bundeling van events en webinars is te vinden op de website https://www.kennisdclogistiek.nl/events.